Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нафтогаз звернувся до клієнтів з важливою новиною: про що має знати кожен

У Нафтогазі розповіли громадянам про історичну подію, у яку мало хто вірив ще два роки тому

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Опалювальний сезон Україна пройшла з газом власного виробництва

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна вперше за час незалежності використовувала лише газ власного видобутку для проходження зими. Опалювальний сезон 2023/2024 триватиме до середини квітня.

Про це написав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook очільник правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов.

"Перший день весни. Це значить, що ми з вами пройшли зиму повністю на українському газі! Історична подія", — йдеться в його повідомленні.

Чернишов також зазначив, що у планах держави — розвивати й надалі енергонезалежність України.

"10 років тому в це ніхто б не повірив. 2 роки тому, коли почалась повномасштабна війна, в це теж складно було повірити. Але ми це зробили й плануємо підтримувати тенденцію енергонезалежності України й надалі", — підкреслив Олексій Чернишов.

Чи вистачить Україні газу, щоби успішно завершити опалювальний сезон

В українських газосховищах, як розповіла заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук під час брифінгу "Підсумки опалювального сезону 2023-2024: економіка під обстрілом", яку організував Центр економічного відновлення (ЦЕВ), є понад 8 мільярдів кубометрів газу, при цьому рівень споживання "блакитного палива" населенням та промисловістю вже знижується.

"Вугілля — один мільйон тонн, і це на 200 тисяч тонн більше від запланованого, що вперше під кінець опалювального сезону", — сказала вона.

Україна хоче назавжди відмовитися від імпортного газу та використовувати лише власний

Як пояснив нещодавно міністр енергетики Герман Галущенко, держава видобуває усе більше власного газу, до того ж споживання різко знизилося з початком повномасштабної війни з Росією. Ці фактори можуть сприяти тому, що Україна відмовиться купувати газ інших країн.

"Сьогодні є зростання виробництва, потенціал для збільшення є, і це реальний потенціал", — пояснив він.

За словами міністра, за підсумками 2023 року споживання газу в Україні було на рівні 19 мільярди кубометрів. Об'єми дійсно скоротилися, оскільки ще три роки тому Україна використала майже 27 мільярди кубічних метрів газу.

Раніше ми писали, як українцям сплачувати за газ менше, ніж зазвичай. Також ми розповідали, скільки газу видобула Україна у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.