Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Рекордна кількість газу – скільки Україні вдалося видобути блакитного палива

Компанія запевняє, що таких результатів вдалося досягти лише завдяки новим технологіям та кваліфікованим фахівцям

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна забезпечена газом

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Минулого року в Україні 86 газових свердловин ввели в експлуатацію. Завдяки цьому лише за рік країні вдалося видобути понад мільярд кубометрів палива. Наразі це перший такий показник за останні два десятиліття.

Про це пише Нафтогаз.

Як Україна видобуває газ

24 свердловини із 86, які поставили, мають велику продуктивність, а саме понад 100 тисяч кубічних метрів на день. Найпотужнішу з них запустили у квітні 2023 року. Саме вона може забезпечити 580 тисяч кубічних метрів газу на день.

Компанія запевняє, що вдалося досягти таких результатів завдяки новим технологіям. Аби все пройшло добре, то спочатку вони використовували їх на старих родовищах, де раніше не було можливості видобувати багато газу. Також допомогло те, що спеціалісти відкрили нові родовища та оновили обладнання, а для цього залучили ще й кваліфікованих фахівців.

Нові свердловини

Наприклад, у грудні компанія запустила одразу дві високодебітні свердловини на одному родовищі. Однак найперша свердловина в Україні зʼявилася ще у 1975 році. Та з часом вона перестала працювати через технічні ускладнення. Однак згодом фахівці Укргазвидобування провели аналіз її стану, а ще стану розробки цієї ділянки родовища. Вони змогли знайти перспективи відновлення свердловини.

"Аби вона знову працювала з високим дебітом, то було прийнято рішення про буріння бічного стовбура та подальшого проведення кількох стадій гідророзриву пласта. Такий підхід виявився успішним, що забезпечило додаткових понад 100 тис. куб. м блакитного палива для країни",— зазначав тоді т.в.о. генерального директора Укргазвидобування Олег Толмачев.

У листопаді компанія ввела в дію ще три свердловини для видобутку газу. Дві з них цілком нові, а третя була відновлена після 35-річного періоду закриття. Фахівці зробили капітальний ремонт цієї останньої свердловини та розпочали видобуток газу.

Чому тариф на газ все ж може змінитися

Голова спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко раніше розповідав редакції сайту Pro Гроші, що однією з причин може стати те, що населення накопичує борги. Ця проблема можна призвести до того, що уряд наважиться переглянути ціни.

Однак зважаючи на те, що багато українців перебувають у скрутному становищі через війну та не мають достатньо коштів для того, аби сплачувати за комунальні послуги, точно невідомо, чи погодиться держава підвищувати тарифи на блакитне паливо.

Раніше ми розповідали про пільговий тариф на світло та пояснювали, як довго українці ним користуватимуться. Також ми писали, хто з українців має 100% знижку на комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.