Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Україна на порозі грандіозних змін? В уряді розповіли, який план хочуть реалізувати

Міністр економіки Герман Галущенко вважає, що план реально здійснити вже у 2024 році, якщо економіка країни розвиватиметься

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна планує відмовитися від імпорного газу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Об'єми власних запасів природного газу дозволяють Україні відмовитися від імпорту "блакитного палива" та самостійно забезпечувати потреби побутових та промислових споживачів. Можливо, це станеться вже у 2024 році.

Про це в інтерв'ю Reuters заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

Він зауважив, що зміни відбуваються не лише через те, що країна збільшує власний видобуток енергоресурсу. Річ у тому, що з початком повномасштабної війни з Росією фіксується зниження споживання.

"Важливо розуміти, що наше споживання різко скоротилося. Багато залежатиме від того, як розвиватиметься галузь та економіка. Сьогодні є зростання виробництва, потенціал для збільшення є, і це реальний потенціал", – сказав Галущенко.

Міністр розповів, що за підсумками 2023 року споживання газу в Україні було на рівні 19 млрд куб. м. Об'єми дійсно скоротилися, оскільки ще три роки тому Україна використала майже 27 млрд куб. м. Та через війну вітчизняна економіка втрапила у кризу та скоротилася втричі, а ланцюжки постачань були розірвані.

Скільки газу видобула Україна минулого року

Активний видобуток газу у нашій країні триває навіть під час повномасштабної війни з росіянами. Про це свідчить й статистика: у 2023 році, за даними компанії "Нафтогаз", в країні видобули понад один мільярд кубометрів газу. Цікаво, що "блакитне паливо" добували з нових свердловин, тобто з тих, які запрацювали минулого року.

У цілому ж в Україні станом на кінець року ввели в експлуатацію 86 нових свердловин. З них 24 — з початковим дебітом понад 100 тисяч кубометрів на добу.

Тарифи на газ: якими будуть ціни у 2024 році

Влада не планує змінювати тарифи принаймні до кінця опалювального сезону 2023/2024. Так, за кубометр газу різні компанії просять від 7,7 до 9,99 гривні. Тарифи діють до 1 травня 2024 року.

У "Нафтогазі" блакитне паливо купують 98% українців за 7,96 гривні за кубометр. Але споживачам дозволяється змінювати компанію-постачальника.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що потрібно, аби прожити опалювальний сезон без газу. Також ми писали, коли Європа повністю відмовиться від російського газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.