UA RU

Деяким ВПО хочуть скасувати виплати: хто може залишитися без допомоги

Розповідаємо, які зміни щодо внутрішньо переміщених осіб незабаром набудуть чинності та чому деяких громадян позбавлять виплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Виплати залишать лише тим, хто їх потребує

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Держава надає фінансову підтримку громадянам, які стали вимушеними переселенцями через військові дії. Однак, кількість внутрішньо переміщених осіб, які можуть отримувати виплати в наступному році суттєво скоротять.

Про те, хто може залишитись без виплат у 2024 році, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Зміни пов'язані з набуттям чинності постанови № 709 про "Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб", яка була ухвалена ще в липні 2023 року. Згідно з нею, виплати будуть призначатись не всім офіційно зареєстрованим ВПО, а лише тим чиє матеріальне становище потребує такої підтримки.

Відповідно, якщо у внутрішньо переміщеної особи є депозит в банку або облігації на суму понад 100 тис. грн, виплати будуть припиняти автоматично, а тим хто звертатиметься вперше, відмовлять в їх призначені.

Постановою Кабміну №709 від 11.07.2023 року передбачає, що громадяни які отримують фінансову допомогу як ВПО, будуть поділені на тих, хто отримував допомогу до 1 серпня 2023 року, та тих, хто вперше звернувся по допомогу після 1 серпня 2023 року. Для першої категорії виплати на проживання подовжилася автоматично до 31 січня 2024 року. Допомогу можуть отримати:

Кому припинять виплати

З 1 вересня 2023 року припиняються старі та не призначаються нові виплати для ВПО, які:

Також, особам, які без обґрунтованих причин перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль, та тих, хто повернувся до залишеного місця проживання з 1 серпня 2023 року виплати виплачувати не будуть. Рішення про припинення виплат приймають на основі перевірки в державних реєстрах, та повідомляють про це ВПО. Якщо виплат позбавили незаконно рішення органу соцзахисту можна оскаржити або надати необхідні документи, що підтверджують право на виплати.

Раніше ми писали, як уряд планує забезпечити безплатним житлом внутрішньо переміщених осіб, а також як можна отримати 40 тис. доларів за підтримку ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі