Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці за кордоном можуть втратити пенсію: як відновити виплати

Розповідаємо, чому деяким українським пенсіонерам можуть припинити нарахування пенсійних виплат та як розв'язати таку проблему

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Поради українським пенсіонерам за кордоном

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через війну багато пенсіонерів з України були вимушені тимчасово виїхати за кордон. Деяким українцям припинили нарахування пенсійних виплат після їх виїзду за межі країни. Є ряд обставин, за яких пенсійне забезпечення може бути призупинене. Зокрема, це стосується виїзду на постійне проживання за кордон, крім випадків, що врегульовані міжнародними угодами України.

Про те, чому деякі українці залишились без виплат, пояснили в благодійному фонді "Право на захист".

Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що припинення виплати пенсій можливе у таких випадках:

  • коли пенсія призначена на основі документації з невірогідною інформацією;
  • у випадку смерті особи, яка отримує пенсію;
  • якщо пенсія не була отримана через поштове відділення протягом шести місяців безперервно;
  • в інших ситуаціях, встановлених законодавством, наприклад, коли закінчується період навчання для дітей, які отримують пенсію після смерті годувальника;
  • якщо особу більше не визнають інвалідом;
  • у разі працевлаштування особи, яка отримує пенсію за вислугу років, на посаду, що знову дає право на пенсію за вислугу років.

Що робити якщо нарахування пенсійних виплат припинилось

Термін відновлення виплати пенсії після усунення причин, які спричинили її призупинення, та при умові її поновлення, складає десять днів. У випадку, коли особа, що отримує пенсію, не проінформована з причинами зупинки виплат, їй необхідно направити письмове звернення до Пенсійного фонду України (ПФУ) для з'ясування обставин припинення нарахування пенсії.

Це потрібно для отримання офіційного рішення, яке може бути оскаржене, в судовому порядку. Таке звернення можна подати через інтернет-портал ПФУ, використовуючи особистий кабінет.

У випадку, коли пенсійні кошти не знімаються з банківського рахунку протягом року, банк мусить інформувати про це відповідний орган Пенсійного фонду не пізніше ніж 28-го дня місяця, коли виникла така ситуація. Отримувач пенсії, своєю чергою, повинен надіслати заяву до ПФУ. Крім того, Пенсійний фонд призупиняє переказ коштів на рахунок у банку, якщо цей банк було виключено зі списку фінансових установ, які мають право на обслуговування.

Раніше ми писали, чому українцям можуть не зарахувати частину стажу під час виходу на пенсію, а також чому весною не всіх українських пенсіонерів очікують надбавки до щомісячних виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.