Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Допомога для ВПО: чи отримають виплати переселенці, які орендують житло

Розповідаємо, чи можуть розраховувати на допомогу від держави внутрішньо переміщені особи, які орендують житло

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Державна допомога на проживання для ВПО

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабне вторгнення багато українців були вимушені покинути свої домівки та потребують підтримки від держави. А тому, у деяких з них, виникає питання чи буде виплачувати держава допомогу на проживання тим переселенцям, які орендують житло.

Відповідь на це питання надав Юридичний порадник для ВПО.

Внутрішньо переміщені особи, які орендують житло, мають право на фінансову підтримку від держави для покриття витрат на проживання. Законодавством передбачено надання цієї допомоги переселенцям, чиї домівки були знищені або ушкоджені.

"Право на допомогу на проживання також є у громадян, які раніше користувалися допомогою, але відмовилися від неї, оскільки повернулися на попереднє місце проживання, яке було зруйноване після такого повернення. При цьому, коли призначається допомога, тоді враховуються всі майнові критерії (наприклад, наявність депозитів, купівля авто тощо)", — зазначається у повідомлені.

Важливо зареєструвати факт пошкодження або знищення житла в Державному реєстрі або отримати офіційне підтвердження від місцевої влади про збитки, спричинені воєнними діями в результаті військової агресії Росії.

Як отримати виплати від держави

Якщо житло внутрішньо переміщеної особи (ВПО) було зруйноване або ушкоджене до стану, коли воно стає непридатним для проживання, переселенцям, для отримання допомоги від держави, потрібно зробити такі кроки:

  • додати дані про зруйноване майно до Національного реєстру втрат від воєнних дій, спричинених російською агресією проти України, або здобути паперове свідчення про його руйнування від місцевої влади чи обласної військової адміністрації (ОВА);
  • оформити посвідчення внутрішньо переміщеної особи. Право на це мають люди, чиї домівки були зруйновані або ушкоджені через військові дії Росії, що підтверджується актом огляду технічного стану майна;
  • подати документи на отримання допомоги на проживання ВПО.

Однак важливо розуміти, що у разі відновлення житла або надання іншого помешкання для тимчасового проживання, виплата допомоги буде призупинена з місяця, що слідує за місяцем отримання офіційного підтвердження цих обставин.

Раніше ми писали, кому з переселенців автоматично продовжать нарахування допомоги в березні, а також кому з ВПО можуть підвищити виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.