Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Хитрощі Starbucks – чому мережа підкорила світ, але так і не дійшла до України

Розповідаємо вам про те, якими були перші заклади та як їм вдалося досягти великої слави по всьому світу

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Starbucks має більше ніж 14 тисяч закладів по світу

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Starbucks відома по всьому світу. Мільйони людей є прихильниками цієї мережі та завжди намагаються відвідати заклад, якщо знаходяться за кордоном. Такої популярності вдалося досягти завдяки чималій кількості факторів. Однак навіть такий попит на продукцію не дозволяє мережі відкрити свої заклади в Україні.

Сайт Pro Гроші розповідає про історію компанії, її секрети та стосунки з Україною.

Зміст
1.Що відомо про Starbucks та їхнє створення
2.Хто сьогодні володіє Starbucks
3.Чому Starbucks став популярним
4.Чому Starbucks немає в Україні

Що відомо про Starbucks та їхнє створення


Мережа Starbucks була заснована у 1971 році трьома партнерами:

  • Джеррі Болдвін;

  • Зіґ Зіґлер;

  • Гордон Боукаер.

Перший заклад був відкритий в Сіетлі, штат Вашингтон і від самого початку підприємство працювало як магазин кави. Так тривало кілька років. Вже після цього, а саме у 1987 році компанію придбав Говард Шульц. Саме він і перетворив її на ту мережу кавʼярень, яку ми знаємо сьогодні.

Starbucks має безліч закладів по всьому світу. Вони не лише роблять каву, а також спеціалізуються на продажі:

  • чаю;

  • свіжої випічки;

  • інших напоїв із відомих кавових зерен.

Для компанії досить важливо зберегти якість своїх продуктів, а тому вони старанно над цим працюють. Як і над створенням затишної атмосфери для клієнтів у своїх закладах.

Крім того, Starbucks бере участь у програмах підтримки кавових ферм та збереження довкілля. Компанія також активно розвивається в галузі інновацій, запускаючи нові продукти та послуги, такі як мобільне замовлення та програму лояльності.

Хто сьогодні володіє Starbucks


Starbucks Corporation – публічна компанія. Це означає, що її акції торгуються на фондових біржах, і власність розподілена між різними акціонерами, які мають акції компанії. Виходить, що єдиного власника мережі, який її контролює, просто немає.

Одним з основних акціонерів Starbucks можуть бути:

  • інвестиційні фонди;

  • пенсійні фонди;

  • індивідуальні інвестори;

  • інші інституціональні інвестори.

Чому Starbucks став популярним


Це відбулося з кількох причин. Перші дві, про які ми вже зазначали, – якість продуктів та затишна атмосфера, де можна відпочити, працювати або зустрічатися з друзями. Це створюється завдяки комфортному інтер'єру, приємній музиці та дружньому персоналу.

Однак наразі концепція дещо змінилась через її нерентабельність. Сьогодні багато людей полюбляють купити одну чашку еспресо й годинами сидіти з ноутбуком. Звісно, що для закладу краще, коли потік людей досить великий протягом дня, а тому мережа зробила більший акцент на каві take away.

Ба більше, через це навіть зʼявився ще один концепт кав’ярень під назвою Starbucks Now, де взагалі немає місць для сидіння. Все для того, аби більше людей купляли їхню продукцію.

Також мережа стала популярна через:

  • широкий вибір напоїв, що задовольняють різні смаки та вподобання клієнтів. Вони пропонують каву, чай, холодні напої, десерти та інші смачні варіації;

  • зручність та доступність, адже Starbucks має велику кількість точок продажу у багатьох країнах світу;

  • бренд та маркетинг. Вони успішно побудували сильний бренд, який асоціюється з якістю, комфортом та сучасністю.

Чому Starbucks немає в Україні


У 2018 році стало відомо про те, що компанія не збирається зʼявлятися на українському ринку через те, що їхня продукція буде досить дорогою для нашого споживача. Про це повідомила голова офісу Національної інвестиційної ради Юлія Ковалів в ефірі програми "Грошi вперед!" на Радіо НВ.

"ЗМІ кілька разів повідомляли про його вихід на ринок, але пізніше Starbucks повідомляв, що не зʼявиться в Україні. Нині чітких термінів і бачення виходу на ринок немає, але якщо подивитися на наш ринок, то зрозуміло, що для цієї компанії він не є великим", – говорить спікерка.

Надалі компанія більше не робила жодних заяв стосовно цієї теми. Однак не дивлячись, що в Україні немає жодного закладу Starbucks, але створити конфліктну ситуацію з нашою країною їм все-таки вдалося. У 2011 році адміністратори сторінки компанії у Facebook заявили, що будуть її вести виключно російською мовою.

"Сторінка буде вестися російською мовою лише тому, що більшість наших підписників – російськомовні", – зазначили представники компанії.

Такі слова викликали купу негативних емоцій у людей. Після цього адміністрація соцмережі видалила сторінку, а кавова корпорація і зовсім відхрестилася від своїх представників в Україні. До слова, з російського ринку, де було 130 закладів, компанія Starbucks пішла майже одразу після початку повномасштабного вторгнення.

Раніше ми розповідали, що Ашан запідозрили у підтримці окупантів у розпал війни в Україні. Також ми писали, як компанія Bonduelle втратила частину українського ринку для збуту своєї продукції через підтримку російської армії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.