Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Вагомі нововведення для ВПО: які зміни у виплатах чекають переселенців

Нововведення стосуються призначення допомоги переселенцям, продовження виплат і пошуків роботи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для ВПО запровадили чимало змін 21 листопада

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

21 листопада відбулося засідання Кабінету Міністрів, на якому уряд вніс вагомі зміни в деякі постанови щодо внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, чимало нового з’явилося стосовно призначення і продовження виплат фінансової допомоги ВПО.

Про це розповіла пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Нормативні зміни розробили за результатами роботи Координаційного штабу з питань ВПО, щоб покращити механізм надання підтримки переселенцям в умовах повномасштабної війни. Як зауважила очільниця міністерства Ірина Верещук, найважливішим є надання українцям дієвої допомоги, аби вони не відчували себе самотніми і не залишалися на однині з проблемами, спричиненими вторгненням Росії.

Нововведення стосуються переважно фінансових виплат, а також працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Українці повинні знати про такі зміни:

  • у разі тривалого проживання за кордоном і повернення в Україну переселенці можуть звернутися за оформленням грошової підтримки протягом 15 робочих днів, якщо раніше вони не отримували виплати від держави;
  • ВПО, яких евакуювали повторно після 1 серпня 2023 року, будуть виплачувати кошти протягом ще 6 місяців за умови включення до спеціальних списків, затверджених обласною військовою адміністрацією;
  • переселенці матимуть фінансову допомогу впродовж 3 місяців після звільнення території, де вони проживали, з тимчасової окупації або завершення активних бойових дій (раніше виплати припиняли наступного місяця);
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку, які не знайшли роботу протягом 3 місяців із дня призначення допомоги, повинні мати поважні причини для цього та активно сприяти власному працевлаштуванню.

Щодо останнього пункту, йдеться про застосування різноманітних доступних способів, наприклад, подання заявки на отримання гранту чи ваучера, набуття статусу безробітного, реєстрацію в центрі зайнятості чи офіційного відкриття ФОП.

Деяким ВПО хочуть продовжити виплати ще на 6 місяців

Раніше ми розповідали, що Ірина Верещук запропонувала внести зміни до постанови КМУ № 332. Документ визначає категорії родин, яким дозволено продовжувати державну допомогу на пів року. Йдеться про сім’ї, в яких живуть:

  • діти з інвалідністю;
  • особи пенсійного віку;
  • троє і більше неповнолітніх дітей;
  • малолітні, які прибули без супроводу законного представника.

Також виплати в розмірі 2 000 грн на дорослого та 3 000 грн на дитину можуть продовжити родинам, сукупній дохід яких на одного члена не перевищує 4 прожиткових мінімумів. Ірина Верещук зауважила, що на гарячі лінії міністерства постійно телефонують жінки з проханням забезпечити їх державною допомогою.

Характерною особливість таких людей виховання дітей у населених пунктах, де не працюють дитячі садки. Відповідно матері не можуть знайти роботу, оскільки не мають на кого залишити синів і дочок. Тож голова Мінреінтеграції наголосила на важливості розширення переліку категорій, щоб підтримати громадян України, які потрапили у складні життєві обставини.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ВПО працевлаштовуватимуть по-новому і розповідав, що пропонують у Мінреінтеграції. Також ми повідомляли, що деякі ВПО зможуть отримати безплатне житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.