UA RU

Пенсія понад 8 тис. грн: хто з українців гарантовано отримає такі виплати

Розповідаємо, які пенсії та доплати можуть отримувати чорнобильці в Україні та як розмір виплат залежить від групи інвалідності

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсійні виплати чорнобильцям

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть вийти на пенсію в більш ранньому віці ніж інші та мають право на великі пенсійні виплати. Вік виходу на пенсію таких громадян може бути зменшено на термін від 1 до 13 років.

Про те, які умови виходу на пенсію чорнобильців діють в Україні, повідомили в Пенсійному фонді.

Вимоги до віку чорнобильців, для виходу на пенсію, відрізняються від тих, які передбачені для більшості громадян. Він може бути зменшений на термін від 1 до 13 років залежно від часу роботи в зоні відчуження, при умові, що людина має не менше 15 років страхового стажу. А якщо особа брала участь у підземних роботах з ліквідації аварії на ЧАЕС, вона може вийти на пенсію ще на 3 роки раніше.

В Пенсійному фонді також наголосили, що громадянам, які мають інвалідність, отриману внаслідок чорнобильської катастрофи, передбачена пенсія в розмірі відшкодування фактичних збитків із заробітку за роботу в зоні відчуження.

Які виплати отримують чорнобильці

Пенсійні виплати таких українців, з березня 2023 року, залежно від групи інвалідності, не можуть бути меншими:

Окрім того, такі громадяни мають право на додаткові надбавки до пенсії. Розмір виплат залежить від категорії, до якої належить особа. Всього таких категорій в Україні чотири. До першої категорії відносять ліквідаторів аварії на ЧАЕС з інвалідністю, а розмір доплат у них складає:

Також у першу групу входять особи, які проживали або працювали в зоні відчуження, з інвалідністю. Таким українцям доплачують:

Виплати громадянам, які відносяться до другої, третьої або четвертої категорії, становлять:

Також право на доплату у розмірі 170,82 грн мають діти, які отримали інвалідність або були заражені променевою хворобою внаслідок аварії на ЧАЕС.

Раніше ми писали, які пенсії отримують військові в Україні, а також чому деяким пенсіонерам можуть утримати частину їх виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі