Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Розмір пенсії здивує: кому з українців можуть утримати до 50% виплат

Розповідаємо, чому в українців можуть утримати частину їх пенсій та чому в деяких ситуаціях можна взагалі залишитись без виплат

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери можуть отримати менші пенсії

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Попри війну, Україна продовжує виплачувати пенсії та більшість соціальних виплат своїм громадянам. Окрім того, пенсіонери можуть розраховувати на заплановані перерахунки та індексацію їх пенсій. Але варто пам'ятати, що в деяких випадках частину виплат можуть утримати.

Про те, чому можуть виплатити не всю пенсію, повідомляє сайт "На Пенсії".

Найрозповсюдженішою причиною зменшення розміру виплат — це переплата, яка виникає якщо пенсіонер не повідомив Пенсійний фонд про своє працевлаштування або початок підприємницької діяльності. Для того, щоб проінформувати про це ПФУ у громадянина є 10 днів, зробити це можна надавши такі документи:

  • копію цивільно-правового договору;
  • копію наказу про прийняття на роботу;
  • копію трудової книжки.

В таких випадках переплата формується через різницю у нарахуванні пенсій для працюючих та непрацюючих пенсіонерів, а понаднормово виплачені кошти доведеться повернути. Якщо добровільно цього не зробити, Пенсійний фонд може самостійно стягувати відповідну суму, але не більше ніж 20% з пенсії щомісяця.

Про припинення підприємницької діяльності або втрату роботи Пенсійний фонд також потрібно інформувати. Для того, щоб це зробити можна:

  • подати відповідну заяву до ПФУ;
  • скористатись порталом електронних послуг ПФУ;
  • надати відомості онлайн через особистий кабінет.

Чому можуть утримати 50% пенсії

Втратити 20% виплати не дуже приємно, але в деяких випадках розмір утриманих коштів може сягнути 50%. Такі міри можуть застосовуватись для:

  • відшкодування шкоди, завданої пенсіонером здоров’ю іншої людини або у зв’язку зі смертю потерпілого;
  • утримання членів сім’ї (аліменти);
  • повернення отриманих зайвих сум заробітної плати в передбачених законом випадках;
  • відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств та організацій, де працював пенсіонер.

Чому можна втратити всю пенсію

Причиною виникнення таких ситуацій є помилки в оформленні трудової книжки. Через них пенсіонер може втратити пенсію або частину страхового стажу. Щоб не мати подібних проблем потрібно:

  • уважно прочитати інструкцію з оформлення трудової книжки, яка є на третій сторінці цього документа;
  • якщо у трудовій книжці внесено доповнення до записів, то вони обов’язково мають бути завірені словами "доданої інформації вірити", печаткою та підписом уповноваженої особи;
  • при зміні прізвища має бути зазначена назва документа, згідно з яким відбувається зміна, вказати ким і коли він виданий;
  • при прийнятті на роботу в трудовій книжці має бути зроблений відповідний запис: дата, назва посади, назва організації або підприємства, номер і дата наказу, підпис керівника та його прізвище (ПІБ), печатка;
  • якщо відбувалися зміни в назві підприємства або організації, де ви працюєте, має бути зроблений повний запис із назвами.

Саме тому, якщо не хочете мати проблем в майбутньому, варто заздалегідь подбати про правильне оформлення трудової книжки, щоб в разі виявлення помилок був час на їх виправлення.

Раніше ми писали, як зміняться вимоги до трудового стажу у 2024 році, які пенсійні виплати отримують чорнобильці з інвалідністю II групи в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.