UA RU

Виплати зростуть вже в наступному місяці: як зміняться пенсії у 2024 році

Розповідаємо, чому в наступному році збільшиться розмір більшості соціальних виплат та які пенсії отримуватимуть українці у 2024

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Величина більшості соціальних виплат в Україні прив'язана до розміру прожиткового мінімуму. Оскільки в наступному році його розмір буде збільшено, пенсійні виплати українців також зростуть.

Про те, як зміняться виплати українцям у 2024 році, повідомили в Пенсійному фонді.

За даними Пенсійного фонду України, з 1 січня 2024 року в Україні буде встановлено такі розміри прожиткових мінімумів для основних соціальних і демографічних груп громадян:

Відповідно до оновлених значень, мінімальна пенсія у наступному році становитиме 2 361 гривню замість 2 093 гривень, а максимальна — 23 610 гривень замість 20 930 гривень.

"Після підвищення розміру прожиткового мінімуму для непрацюючих пенсіонерів збільшиться розмір мінімальної пенсії за віком та доплати за стаж. Незалежно від того, працює людина чи ні, збільшаться розміри встановлених до пенсій надбавок, підвищень, пенсій за особливі заслуги перед Україною, інших доплат, які базуються на величині прожиткового мінімуму", — йдеться у повідомленні.

В установі також повідомили, що зростуть не лише пенсійні виплати, розмір мінімальної заробітної плати становитиме:

Які пенсії отримують українці у 2023 році

Зараз розмір пенсійних виплат українців становить:

Однак, в березні наступного року в Україні пройде масштабна індексація, а тому всі пенсії буде збільшено. При цьому наголошується, що вчасність проведення перерахунків залежатиме від ситуації на фронті. Окрім того, планують ввести систему балів під час розрахунку пенсійних виплат. Завдяки такому підходу планують вирівняти розмір виплат громадян, які вийшли на пенсію давно, та тих, хто зробив це недавно.

Раніше ми писали, які пенсії та доплати можуть отримувати чорнобильці, а також, як відсутність фінансової допомоги вплине на виплати зарплат та пенсій в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі