Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Зарплати та пенсії у 2024 році: українцям натякнули про затримки у виплатах

У Міністерстві економіки України пояснили, як відсутність фінансової підтримки вплине на бюджет країни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть затримувати зарплати держслужбовцям та пенсії

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть початися затримки з виплатою зарплат та пенсій, якщо Європейський Союз та Сполучені Штати Америки не погодять виділення фінансової допомоги нашій країні. Це може статися вже на початку 2024 році.

Про це сказала журналістам Financial Times міністр економіки Юлія Свириденко.

Вона, зокрема сказала, що без фінансової підтримки уряд, можливо, затримає виплату зарплати державним службовцям і пенсій громадянам.

"Підтримка партнерів надзвичайно важлива. Нам це потрібно терміново", – підкреслила очільниця Міністерства економіки.

Юлія Свириденко зазначила, що найбільшу суму коштів Україна спрямовує на сектор оборони та на обслуговування боргу. Тобто, окремі соціальні галузі будуть профінансовані неповністю. Тож без зарплати на початку 2024 року можуть залишитися:

  • 500 тисяч держслужбовці;
  • 1,4 мільйона вчителів;
  • 10 мільйонів пенсіонерів.

"Це не просто збереження самої макроекономічної стабільності, а створення передумов для відновлення економіки та повернення українців", – зауважила міністерка економіки.

Коли Україна отримає гроші від союзників

Запит на підтримку в розмірі 60 мільярдів доларів, який подавала адміністраціям президента Джо Байдена, досі не погодили американські конгресмени. А запропонований чотирирічний пакет підтримки з боку Євросоюзу на 50 мільярдів євро був заблокований через вето Угорщини.

Але лідери блоку запланували зустріч 1 лютого, на якій спробують подолати опір угорського уряду на чолі з Віктором Орбаном, та виділити Україні кошти.

Що буде з Україною без фінансової підтримки партнерів

За словами очільника Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, Україні не загрожує фінансовий колапс на тлі відсутності фіндопомоги з боку західних партнерів.

Політик зазначив, що у січні 2024 року соціальні видатки будуть профінансовані завдяки трьом великим траншам прямої бюджетної допомоги. Це:

  • 1,5 мільярда євро — останній транш в рамках макрофінансової допомоги від ЄС;
  • 1,34 мільярда доларів — від Світового банку (фінансування, до якого приєдналися Японія, Швейцарія та США);
  • 900 мільйонів доларів — позика від японського уряду в рамках проєкту "Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності" (INSPIRE).

Однак важливо, щоби міжнародні партнери виділили кошти нашій державі у лютому-березні, оскільки усі внутрішні надходження Україна спрямовує на потреби ЗСУ.

Раніше ми писали, скільки роботодавці платити українцям у 2023 році. Також ми розповідали, як мають змінитися зарплати вчителів наступного року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.