Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ілон Маск – світова загадка. Як мільярдер умудрився "знищити" Twitter і розлютити українців

Навколо постаті американського мільярдера часто виникають скандальні історії, пов’язані з його бізнесом і не тільки

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Ілон Маск довів соціальну мережу Twitter майже до занепаду

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Ілон Маск без перебільшення є видатною особистістю 21 століття. Завдяки своїй підприємницькій жилці та розуму він став найбагатшим бізнесменом у світі, а також перебував на піку популярності. Навіть українці після початку повномасштабної війни вважали його мало не героєм сучасності. Але станом на початок 2024 року репутація Маска значно погіршилася, а бізнес, зокрема соціальна мережа Twitter (X), переживає не найкращі часи. Цьому сприяли як неефективні керівничі рішення, так й особисті провали.

Сайт Pro Гроші вирішив розібратися, що сталося з Twitter після купівлі Ілоном Маском і як йому вдалося змінити амплуа на антигероя в Україні.

Зміст
1.Маск майже довів X до краху
2.Як змінився Twitter з новим керівництвом
3.Який бізнес приніс Маску його мільярди
4.Як Ілон Маск заробив перші гроші
5.Популярність Tesla в Україні
6.Як Ілон Маск став персоною нон грата в Україні
7.Чи стоїть Ілон Маск на боці зла
8.Телефонні розмови з Путіним
9.Що відомо про особисте життя "видатної людини"

Маск майже довів X до краху

Мільярдер купив соціальну мережу в жовтні 2022 року за 44 млрд доларів. Але за час керівництва довів до того, що X тепер коштує близько 12,5 млрд доларів. Тобто вартість однієї з найпопулярніших платформ для спілкування у світі впала на 71%. Про це повідомило видання The Guardian, посилаючись на дані фонду Fidelity, якому належить частка компанії.

Причин цьому кілька:

  • чисельність постійних користувачів зменшилася на 15%;
  • бізнесмен звільнив половину співробітників соцмережі;
  • висловлювання Ілона Маска змусили найбільших рекламодавців відмовитися від співпраці.

Щодо останнього пункту, то мова про антисемітський твіт, який підприємець підтримав словами "Ви сказали чисту правду". Після цього навіть Білий дім засудив власника компанії за "огидну пропаганду". Згодом Маск вибачився за висловлювання, але це не завадило корпораціям Disney, Apple, Paramount і Lionsgate заявити про відмову від реклами.

Щоправда, мільярдер зайняв несподівану позицію і розкритикував їх, назвавши дії компаній шантажем. Оскільки основна частина доходу платформи складається саме з реклами, не дивно, що вартість акцій різко впала.

Ілон Маск зізнався, что ненавидить рекламу
Ілон Маск зізнався, что ненавидить рекламу
Фото: X (Twitter)

Ілон Маск ніяк не прокоментував новину про здешевлення соціальної мережі. Можливо, він впевнений у швидкому вирішенні проблеми. Або ж не має аргументів, щоб виправдати принизливе становище. Втім постає враження, що його взагалі не хвилює ситуація з фінансами, бо продавати частку в X не планує. Принаймні інсайди з цього приводу відсутні.

Та чи доцільно бути настільки самовпевненим? Видання Financial Times спрогнозувало, що колишній Twitter чекають значні випробування у 2024 році.

"Чи збанкрутує компанія X? Так. Ілон Маск часто використовує попередження про банкрутство для мотивації своїх співробітників: він робив це в Tesla і SpaceX. Але цього разу, коли реклама в X різко просіла, а спроби створити нові джерела доходу провалилися, є велика ймовірність, що це станеться", – йдеться у прогнозі.

Як змінився Twitter з новим керівництвом

26 жовтня 2022 року Ілон Маск став офіційним власником 9,2% акцій Twitter. Це зробило його найбільшим акціонером компанії, тож в його руки перейшло управління. Угода обійшлася в 44 млрд доларів, хоча чимало аналітиків вважали суму завеликою. Сам мільярдер погоджувався, що переплатив, але зробив акцент на інвестиції в актив з неймовірним потенціалом, який буде розкрито під час його керівництва. Самовпевненість чоловіка довів мем, опублікований в його акаунті.

Мем, опублікований Ілоном Маском в X (Twitter)
Мем, опублікований Ілоном Маском в X (Twitter)
Фото: скриншот

Ще до моменту остаточного завершення купівлі Маск заявив, що соціальна мережа є "глобальною міською площадкою для спілкування". Але поставив під сумнів прихильність сервісу до свободи слова. Мільярдер обіцяв не перетворювати Twitter на місце, де дозволено говорити що завгодно без наслідків, але перші керівничі рішення виявилися сумнівними.

Одразу ж було звільнено генерального директора та керівника відділу корпоративної політики. Згодом роботу втратили більшість модераторів контенту, також Ілон Маск закрив прес-відділ та розпустив раду з довіри і безпеки. Масові скорочення відповідали стратегії зменшення витрат на Twitter, що обіцяв зробити новий керівник.

Загалом у планах підприємця було перетворити платформу на більш інноваційну, доброзичливу та гостинну. Напевно, саме для цього він відновив акаунти правих екстремістів, політиків і конспірологів, зокрема, колишнього президента США Дональда Трампа і заперечника Голокосту Ніка Фуентеса.

Наступним рішенням стало провести ребрендинг. Як результат – Twitter перейменували на Х, що в багатьох користувачів мережі асоціюється з контентом для дорослих. Плюс зник багаторічний символ синьої пташки на лого, перетворившись на чорний фон з однією літерою.

 | Фото: Pexels, X (Twitter)
 | Фото: Pexels, X (Twitter)

Старий і новий логотипи соціальної мережі X (Twitter)

Фото: Pexels, X (Twitter)

Старий і новий логотипи соціальної мережі X (Twitter)

Фото: Pexels, X (Twitter)

Який бізнес приніс Маску його мільярди

Соціальна мережа становить невелику частку всього його бізнесу. Наразі Ілон Маск займає такі посади:

  • генеральний директор і головний інженер SpaceX;
  • генеральний директор та архітектор продукту Tesla;
  • засновник The Boring Company;
  • співзасновник Neuralink та OpenAI;
  • власник Twitter (X).

2023 рік Ілон Маск завершив зі статками розміром 238 млрд доларів, що дозволило йому повернутися на першу сходинку рейтингу найбагатших людей світу. Найбільше грошей йому приносять акції Tesla: вони стрімко ростуть завдяки рекордним поставкам і глобальній експансії. Багатство, зароблене за допомогою компанії, підприємець витрачає на інвестиції в інші свої дітища, зокрема, SpaceX.

Компанія продовжує виробляти ракети-носіїв сімейства Falcon і комплектуючі, займається виготовленням космічних кораблів Dragon, розвиває мережу супутників Starlink. Нещодавно відбувся перший запуск SpaceX цього року: 2 січня на орбіту Землі випустили ще 21 інтернет-супутник носієм Falcon 9.

Запуск ракети-носія Falcon 9 з терміналами Starlink 2 січня 2024 року
Запуск ракети-носія Falcon 9 з терміналами Starlink 2 січня 2024 року
Фото: SpaceX

Політ минув успішно, а перша ступінь ракети приземлилася посеред Тихого океану біля узбережжя Каліфорнії. Зауважимо, минулого року компанії вдалося здійснити 96 орбітальних місій та два випробувальні польоти ракетної системи наступного покоління Starship. Це неймовірний результат, якого зміг добитися Ілон Маск.

Але не все так радісно, як здається. Агентство з праці Сполучених Штатів Америки звинуватило SpaceX у незаконному звільненні співробітників після того, як вони розкритикували Ілона Маска. З’ясувалося, що вісім осіб втратили роботу через лист керівництву компанії, в якому назвали мільярдера "відволікаючим фактором і ганебним явищем".

Працівники звернули увагу на серію твітів Маска за 2020 рік, де нібито яскраво виражений сексуальний характер. Вони назвали ці заяви такими, що суперечать політиці SpaceX, тому закликали компанію засудити поведінку мільярдера. Натомість залишилися без роботи. Тепер відбудеться слухання по справі, його призначили на 5 березня.

Як Ілон Маск заробив перші гроші

В інтерв’ю бізнесмен неодноразово зізнавався, що з самого малечку цікавився програмуванням і космосом. У віці 12 років він створив космічну аркаду Blastar і продав за 500 доларів. Під час навчання в університеті вирішив присвятити життя розробкам і винаходам, але потребував коштів на покриття боргів. Тож почав пробувати сили в різноманітних проєктах – від розробки веб-карток до запуску платіжної системи PayPal.

Так, саме Маск стояв у витоків однієї з найбільших електронних платіжних систем. У жовтні 2002 року PayPal купив сервіс eBay за 1,5 млрд доларів. З цієї суми молодому винахіднику належало тільки 180 мільйонів, оскільки його частка становила 11,7% акцій.

Власне, перші великі гроші були витрачені на створення майбутнього прориву в галузі космічних досліджень та ракетного будівництва – SpaceX. Згодом Ілон Маск інвестував 70 млн доларів у Tesla, що забезпечило його посадою голови ради директорів.

На жаль, перший запуск ракети-носія Falcon 1 у 2006 році пройшов невдало. Але це не завадило компанії отримати фінансування від NASA у розмірі близько 396 млн доларів на розробку корабля Dragon та майбутньої Falcon 9. Вже через два роки SpaceX здійснила перший успішний запуск ракети і вивела корисне навантаження на орбіту Землі.

Популярність Tesla в Україні

Першим завданням компанії було створення та популяризація в Америці високопродуктивних електромобілів. Впоравшись із завданням, Tesla вийшла на міжнародний рівень та досягла неймовірного успіху. Продажі в Україні не можуть зрівнятися з європейськими чи американськими, але частка електромобілів на ринку транспортних засобів росте з кожним роком.

Першою моделлю компанії стала дрібносерійна Tesla Roadster, офіційно презентована у 2006 році. Масове виробництво розпочалося лише у 2008 році та тривало до 2012-го. За цей період компанії вдалося продати близько 2,5 тисяч моделей Roadster по всьому світі.

Tesla Roadster першого покоління
Tesla Roadster першого покоління
Фото: скриншот

Після того з’явилися середньосерійні автомобілі – Model S, які мали приголомшливий успіх. Слідом випустили і великосерійний електромобіль Model 3. Наразі модельний ряд бренду складається з:

  • хетчбека Model 3;
  • компактного кросовера Model Y;
  • середньорозмірного SUV Model X;
  • повнорозмірного седана Model S.

 | Фото: AUTO.RIA
 | Фото: AUTO.RIA
 | Фото: AUTO.RIA
 | Фото: AUTO.RIA

Сучасний модельний ряд компанії Tesla

Фото: AUTO.RIA

Сучасний модельний ряд компанії Tesla

Фото: AUTO.RIA

Сучасний модельний ряд компанії Tesla

Фото: AUTO.RIA

Сучасний модельний ряд компанії Tesla

Фото: AUTO.RIA

У найближчих планах – випустити позашляховик Cybertruck і нове покоління Roadster. В Україні доступні для покупки всі електромобілі Tesla: Model 3 2019 року можна придбати за 28 000 доларів, а транспорт новішого виробництва обійдеться у 38 5000 доларів.

Model Y коштує від 35 000 до 52 000 доларів, Model X – орієнтовно 70 000-100 000 доларів (залежно від року виробництва), Model S – до 90 000 доларів.

Зауважимо, це ціни нових автомобілів, попередньо замовлених за кордоном, а вживані обійдуться набагато дешевше. В Америці вартість транспорту коливається в межах від 40 000 до 135 000 доларів.

Росіяни також можуть придбати будь-яку модель Tesla, як нову, так і вживану. В той час як Ілон Маск обіцяє допомагати Україні зі зв’язком через загрозу блекаутів, машини його компанії продовжують поставляти до держави-агресорки, що розв’язала повномасштабну війну. На сайтах можна знайти сотні оголошень про купівлю електромобілів із США за вигідним цінами. І це лише одна з негативних сторін, яка призвела до знищення образу Ілона Маска як всесильного супергероя серед українців.

Як Ілон Маск став персоною нон грата в Україні

Після початку війни мільярдер відгукнувся на заклик міністра цифрової трансформації Михайла Федорова у Twitter та погодився надати доступ до супутникових терміналів Starlink, виготовлених SpaceX. До липня 2022 року Україна отримала вже 15 тисяч терміналів, а також набори акумуляторів та сонячних батарей.

Підтримка найбагатшої людини планети мотивувала і трохи заспокоювала українців. Його мало не боготворили, враховуючи загальні досягнення та репутацію завойовника космосу. Але з часом ситуація почала погіршуватися, а причина – сумнівні висловлювання Маска стосовно України та війни.

Спершу він відмовився продовжувати постачання Starlink через особисте невдоволення тим, як розвивається його проєкт допомоги. Згодом він змінив рішення та опублікував твіт із такими словами:

"Чорт із ним… Хоча Starlink досі втрачає гроші, а інші компанії одержують мільярди доларів платників податків, ми просто продовжимо безплатно фінансувати уряд України".

У жовтні 2022 року підприємець представив на публічний розгляд власний план урегулювання конфлікту в Україні. Він створив опитування і запропонував такі варіанти виходу зі становища:

  • провести референдуми на окупованих територіях під наглядом міжнародних організацій;
  • визнати Крим російським;
  • домовитися про "нейтралітет" України.

Звісно, що така альтернатива викликала шквал критики, причому не лише в українському суспільстві, але й за кордоном. Пізніше бізнесмен взагалі закликав до "припинення вогню" і назвав війну "безнадійною ситуацією".

Наступним приниженням з боку Маска став мем про Володимира Зеленського, що викликав багато хейту і негативу. На сторінці мільярдера з’явився твіт із фотоколажем, де зображення напруженого обличчя нашого президента супроводжувалося написом: "Коли минуло вже п'ять хвилин, а ти досі не попросив мільярд доларів допомоги".

Лише за перші кілька годин під твітом назбиралося майже 35 000 коментарів, здебільшого осудливих. У відповідь на недолугі жарти українці почали висловлювати свою думку про Ілона Маска на автівках Tesla: "Вибачте, купив Tesla до того, як дізнався, що Ілон Маск м*дак". Фото з’явилися в мережі та набули розголосу, після чого небайдужі люди по всьому світі організували цілий флешмоб на підтримку українців.

 | Фото: скриншот
 | Фото: скриншот
 | Фото: скриншот

Люди висловлювали ставлення до Ілона Маска на електромобілях Tesla

Фото: скриншот

Люди висловлювали ставлення до Ілона Маска на електромобілях Tesla

Фото: скриншот

Люди висловлювали ставлення до Ілона Маска на електромобілях Tesla

Фото: скриншот

Нічого дивного, що наші громадяни змінили ставлення до Ілона Маска. Він умудрився підірвати свою репутацію всього кількома необдуманими діями, хоча українці його обожнювали. Тепер навряд чи підприємцеві вдасться відновити імідж та обілити своє ім’я, адже справа зайшла надто далеко. Щоб продемонструвати, яку образу та інколи ненависть відчувають люди, пропонуємо переглянути найяскравіші меми, створенні на основі щирих емоцій.

 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші
 | Фото: Pro Гроші

Меми про Ілона Маска

Фото: Pro Гроші

Меми про Ілона Маска

Фото: Pro Гроші

Меми про Ілона Маска

Фото: Pro Гроші

Меми про Ілона Маска

Фото: Pro Гроші

Меми про Ілона Маска

Фото: Pro Гроші

Меми про Ілона Маска

Фото: Pro Гроші

Меми про Ілона Маска

Фото: Pro Гроші

Меми про Ілона Маска

Фото: Pro Гроші

Меми про Ілона Маска

Фото: Pro Гроші

Меми про Ілона Маска

Фото: Pro Гроші

Меми про Ілона Маска

Фото: Pro Гроші

Меми про Ілона Маска

Фото: Pro Гроші

Меми про Ілона Маска

Фото: Pro Гроші

Чи стоїть Ілон Маск на боці зла

В українців дійсно можуть виникати такі питання, враховуючи, що говорив Маск про війну. Можливо, він підтримує Росію та навіть співпрацює з нею? І хоч бізнесмен говорив, що жодним доларом не допоміг агресору, його дії сумнівні.

Наприклад, у 2023 році стало відомо, що Ілон Маск завадив Україні провести операцію біля узбережжя Криму, наказавши фахівцям вимкнути мережу супутникового зв'язку Starlink під час наступу військових. Сам бізнесмен написав такий твіт стосовно ситуації:

"Був терміновий запит від державних органів на активацію Starlink аж до Севастополя. Очевидним наміром було потопити більшу частину російського флоту. Якби я погодився на запит, SpaceX стала би співучасником великої війни та ескалації конфлікту".

Та існує ще одна версій події, озвучена письменником і журналістом Волтером Айзексоном. Він написав біографію Ілона Маска, розкривши у книзі деякі подробиці стосовно мотивації мільярдера. За словами біографа, Макс розмовляв по телефону з високопоставленим російським чиновником (за деякими чутками, ним був Володимир Путін).

Той застеріг Маска: подібна атака на Чорноморський флот стане причиною ядерного удару у відповідь. Після цього підприємець запевнив співрозмовника, що термінали Starlink використовуватимуть лише в оборонних цілях.

Телефонні розмови з Путіним

За словами Маска, він дійсно вів розмову з президентом Росії, але це відбулося всього раз і приблизно за рік до повномасштабного вторгнення. Тема спілкування стосувалася космонавтики, аж ніяк не військових дій чи чогось дотичного.

Втім деякі високопоставлені особи публічно заявляли, що мільярдер особисто хвалився розмовами з Путіним вже після початку війни. Першим був голова консалтингової фірми Eurasia Group Ян Бреммер, який нібито чув від Маска про готовність Путіна розпочати переговори з Україною за умови визнання анексії Криму та чотирьох областей.

Згодом схожу історію розповів колишній заступник міністра оборони США Колін Каль виданню New Yorker. Причому розмова між підприємцем і президентом Росії могла відбутися за кілька тижнів до публікації сумнозвісного опитування з альтернативним варіантом вирішення конфлікту.

Вишнею на торті став той факт, що Володимир Путін згадав Ілона Маска, виступаючи на Східному економічному форумі 12 вересня 2023 року. Він назвав його "видатною людиною і талановитим бізнесменом".

Що відомо про особисте життя "видатної людини"

Ілон Маск був одружений тричі та має дітей від різних жінок. Першою обраницею стала Джастін Вілсон, яка навчалася з майбутнім чоловіком в одному університеті. Пара побралася у 2000 році. За 8 років спільного життя в Ілона та Джастін народилося шестеро дітей:

  • син Невада (помер у віці 10 тижнів від синдрому раптової дитячої смерті);
  • хлопчики-близнюки Гріффін і Ксав'єр;
  • трійня Даміан, Саксон і Кай.

Ілон Маск та Джастін Вілсон
Ілон Маск та Джастін Вілсон
Фото: скриншот

Розлучення відбулося у 2008 році, оскільки Маск почав зустрічатися з британською актрисою Талулою Райлі. Але дітей своєму обранцеві дівчина не народила.

Акторка Талула Райлі
Акторка Талула Райлі
Фото: Instagram

Третій шлюб відбувся у 2018 році з канадською співачкою Клер Буше, яка виступає під псевдонімом Граймс.

Співачка Граймс (Клер Буше)
Співачка Граймс (Клер Буше)
Фото: Instagram

Чомусь саме діти від Клер отримали дивні імена:

  • син Екс Еш Ей-Твелв (батьки назвали X Æ A-12, але в Каліфорнії це незаконне ім’я, бо використовує символ, а не літеру);
  • донька Екза Дарк Сайдеріл (народжена сурогатною мамою);
  • син Техно "Тау" Механікус (також зачатий за допомогою сурогатної матері).

Ще двоє дітей народила Шивон Зіліс, оскільки Ілон Маск став донором сперми. Відомо, що близнюки носять прізвище батька за спільною згодою обох сторін.

 | Фото: X (Twitter)
 | Фото: X (Twitter)
 | Фото: X (Twitter)
 | Фото: X (Twitter)
 | Фото: X (Twitter)
 | Фото: X (Twitter)

Ілон Маск з дітьми

Фото: X (Twitter)

Ілон Маск з дітьми

Фото: X (Twitter)

Ілон Маск з дітьми

Фото: X (Twitter)

Ілон Маск з дітьми

Фото: X (Twitter)

Ілон Маск з дітьми

Фото: X (Twitter)

Ілон Маск з дітьми

Фото: X (Twitter)

Що стосується вподобань, то бізнесмен неодноразово зізнавався у любові до літератури. Він дійсно багато читає та інколи рекомендує авторів. Наприклад, серед улюблених книг Маска – "Володар кілець" Толкіна, серія "Фундація" Азімова, "Бенджамін Франклін: Американське життя" Айзексона, "Суперінтелект: шляхи, небезпеки, стратегії" Бострома, "Автостопом по галактиці " Адамса та інші.


Якщо підсумувати, то Ілона Маска не можна не визнати унікальною постаттю у світі підприємництва та технологій. Він викликає різні емоції у людей – від захоплення до ненависті. Дійсно, його вклад у розвиток електромобілів, космічної індустрії та сонячної енергії дуже великий, але стиль керівництва та сумнівні висловлювання призводять до напруги та конфліктів у команді.

Хтось вважає, що амбіції підприємця занадто фантастичні та нереалістичні, що загрожує розчаруванням і невиконаними обіцянками. Когось приголомшують і дратують скандали навколо цієї персони, особливо якщо вони стосуються глобальних питань. Ставлення до Маска у всіх різне, що доводить одну константу: він має неймовірно сильний вплив на сучасний світ і суспільство.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Маск запропонував черговий "план миру" в Україні та розповідав, про що каже прихильник Путіна. Також ми повідомляли, яку інновацію запроваджує компанія Ілона Маска стосовно Starlink.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.