Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Найкращі ESG-фонди 2024: куди інвестувати гроші, щоб принести користь суспільству

Фінансова сфера активно використовує рейтинг ESG, аби оцінювати вплив компанії на суспільство та сталість розвитку учасників ринку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Вигідні інвестиції в ESG-фонди у 2024 році

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Сучасні інвестори все більше звертають увагу на етичні аспекти, коли обирають компанії для вкладення коштів. Вони використовують рейтинг ESG (Environmental, Social, Governance), який оцінює екологічні, соціальні та управлінські аспекти. Інститут сталого інвестування Morgan Stanley визначив, що активи ESG-фондів займають приблизно 8% від загальної кількості тих, що перебувають під управлінням. Вони є джерелом прибутку з часткою 6,9%, тоді як традиційні ETF приносять 3,8%.

Експертка з інвестицій Анна Гапа назвала 5 ESG-фондів, що спрямовані на підтримку навколишнього середовища та інтересів інвесторів.

Роль ESG у формуванні інвестиційного портфеля


ESG застосовують у фінансовій сфері для оцінки сталості розвитку компанії та її суспільного впливу. Необхідно взяти до уваги:

  • екологічні аспекти – вуглецевий слід, відходи виробництва, забруднення, використання води, енергоефективність, управління природними ресурсами;
  • соціальні аспекти – охорона праці, упередженість у ставленні до працівників, дискримінація, корпоративна культура, відносини з громадськістю;
  • аспекти корпоративного управління – запобігання хабарництву та корупції, різноманіття складу ради директорів, кібербезпека, конфіденційність, прозорість, податкова стратегія.

Емпіричні дослідження не підтвердили значного впливу ESG на фінансові показники, але високі рейтинги ESG можуть зменшити ризики діяльності компанії у довгостроковій перспективі.

Врахування рейтингів ESG при виборі об’єктів інвестування називається відповідальним або сталим інвестуванням, а фонди, які дотримуються такого підходу – фондами сталого розвитку.

Згідно з даними Bloomberg Intelligence, у 2020 році активи, які управляються за принципами ESG, перевищили $35 трлн, а до 2025 року очікується, що вони перевищать $53 трлн, що становитиме більше третини від $140,5 трлн прогнозованих загальних світових активів під управлінням.

ESG фонди можуть використовувати різні стратегії до побудови портфеля:

  • позитивний скринінг – пошук компаній з високими рейтингами ESG;
  • негативний скринінг – виключення з портфеля компаній, які займаються контроверсійною діяльністю, наприклад, тютюном, зброєю чи викопним паливом.

ETF ESG, як і будь-які інші, можуть використовувати два підходи: пасивно відстежувати індекс або активно вибирати компанії у портфель на базі власних досліджень.

5 інвестиційних фондів ESG, які турбуються про наш світ


Інвестування у біржові фонди (ETF), які спеціалізуються на ESG, є чудовим способом підтримати компанії, що допомагають захищати навколишнє середовище.

1. Vanguard ESG US Stock ETF (ESGV)

  • Активи фонду: $8,3 млрд
  • Дивідендна дохідність: 1,1%
  • Дохідність з початку року – 8,47%, середня дохідність за 3 роки – 8,04%, середня дохідність за 5 років – 14,32%
  • Рейтинг: ESG 6,55

За даними etfdb.com

ESGV – пасивний фонд, що відстежує індекс FTSE US All Cap Choice Index. Цей індекс формується з FTSE USA All Cap Index, виключаючи компанії зі сфери шкідливих продуктів (розваги для дорослих, алкоголь, азартні ігри, тютюн), невідновлюваних джерел енергії (ядерна енергетика, викопне паливо) та зброї.

Індекс також виключає компанії, які не відповідають певним стандартам щодо прав людини та боротьби з корупцією. Портфель фонду складається з понад 1 400 компаній зі США, при цьому 90% активів у компаніях великої капіталізації, наприклад Microsoft Corp. (7,67%), Apple Inc. (6,83%), NVIDIA Corp. (4,20%), Amazon Inc. (3,85%), META Platforms Inc. Class A (2,54%) та ін.

ESGV забезпечує широку диверсифікацію на ринку США, має низькі витрати та середню дохідність за 5 років, що на 5,6% вища від середньої в сегменті Large Cap Growth Equities.

2. iShares ESG Aware MSCI USA ETF (ESGU)

  • Активи фонду: $12,6 млрд
  • Дивідендна дохідність: 1,24%
  • Дохідність з початку року 8,05%, середня дохідність за 3 роки 7,69%, середня дохідність за 5 років 13,97%
  • Рейтинг: ESG 7,35

За даними etfdb.com

ESGU – пасивний фонд, що відстежує індекс MSCI USA, виключаючи з нього компанії, що займаються тютюном, зброєю, вугіллям і нафтовими пісками, а також ті, що переживають гострі бізнес-протиріччя. ESGU включає 290 компаній ринку США, при цьому 98% активів інвестовано в акції компаній великої капіталізації, такі як Microsoft Corp. (6,84%), Apple Inc. (6,39%), NVIDIA Corp. (4,16%), Amazon Inc. (3,52%), Alphabet Inc. Class C (2,82%) та ін.

ESGU пропонує широку диверсифікацію по акціях компаній великої капіталізації США, низькі витрати, найбільший обсяг активів серед фондів ESG і середню 5-річну дохідність на 4,5% вищу від середньої у сегменті Large Cap Growth Equities.

ESGU та ESGV відтворюють динаміку, найбільш наближену до індексу S&P500, і можуть бути основою інвестиційного портфеля.

3. iShares ESG Aware MSCI EAFE ETF (ESGD)

  • Активи фонду: $8,1 млрд
  • Дивідендна дохідність: 2,87%
  • Дохідність з початку року 5,24%, середня дохідність за 3 роки 3,57%, середня дохідність за 5 років 6,96%
  • Рейтинг: ESG 8,56

За даними etfdb.com

ESGD – фонд, що інвестує в акції великої та середньої капіталізації в країнах Європи, Австралії, Азії та на Далекому Сході, за винятком США та Канади. Він відстежує індекс MSCI EAF, виключаючи з нього тютюнові компанії, виробників певної зброї та компанії, які переживають серйозні ділові суперечності, але залишає сектор викопного палива.

Портфель ESGD включає понад 370 компаній, 85% портфеля складають компанії великої капіталізації: ASML Holding NV (2,67%), Novo Nordisk A/S Class B (2,53%), LVMH Moet Hennessy Vuitton SE (1,57%), SAP SE (1,50%), Nestle S.A. (1,50%) та ін.

ESGD – один із найбільших фондів ESG, пропонує акції не американських компаній, має низькі витрати та середню 5-річну дохідність, яка на 2% вища від середньої в сегменті Foreign Large Cap Equities.

4. Invesco Water Resources ETF (PHO)

  • Активи фонду: $2 млрд
  • Дивідендна дохідність: 0,52%
  • Дохідність з початку року 8,35%, середня дохідність за 3 роки 9,94%, середня дохідність за 5 років 14,38%
  • Рейтинг: ESG 7,99

За даними etfdb.com

PHO – спеціалізований фонд, що інвестує у сектор водної промисловості, включаючи водопровідні та інфраструктурні компанії, а також компанії, що займаються водопостачанням і матеріалами.

Портфель включає 41 компанію, з 65% активів у компанії великої капіталізації, переважно у США (86%) та Великобританії (12%).

PHO може доповнити ваш інвестиційний портфель з фокусом на ефективне використання водних ресурсів. Фонд має помірні витрати для спеціалізованого фонду та значні активи. Середня 5-річна дохідність на 5,6% вища від середньої у сегменті Water Equities.

До складу ETF входять акції таких компаній: Danaher Corp. (8,01%), Veralto Corp. (7,83%), Ecolab Inc. (7,64%), Roper Technologies, Inc. (7,30%), Core&Main, Inc. Class A (4,57%) та ін.

5. iShares Global Clean Energy ETF (ICLN)

  • Активи фонду: $2,3 млрд
  • Дивідендна дохідність: 1,75%
  • Дохідність з початку року -8,8%, середня дохідність за 3 роки -14,41%, середня дохідність за 5 років 8,26%
  • Рейтинг: ESG 7,02

За даними etfdb.com

ICLN – фонд, що інвестує у сектор чистої енергетики, включаючи компанії, які працюють у галузях енергії вітру, сонячної енергії та інших відновлюваних джерел енергії. Портфель фонду налічує 100 компаній з різних країн, з 41% активів розміщені в компаніях великої капіталізації, 25% – у компаніях середньої капіталізації, решта – в малій капіталізації. Географія інвестицій також досить широка: 36% США, 23% Європа, 13% Китай.

ICLN може доповнити ваш інвестиційний портфель сектором альтернативних джерел енергії, який як правило займає невелику частку у фондах широкого ринку. ICLN має досить велику капіталізацію, невеликі витрати та середню 5-річну дохідність, яка на 5% вища від середньої у сегменті Alternative Energy Equities.

До складу ETF входять акції таких компаній: Enphase Energy, Inc. (8,59%), First Solar, Inc. (7,69%), Nextracker Inc. Class A (4,58%), SolarEdge Technologies, Inc. (2,84%) та ін.

ESG фонди можуть стати зручним інструментом для інвестування у глобальні цінності. Підтримуючи компанії, які надають пріоритет ощадному використанню ресурсів, захисту прав людини та прозорості управління, ми впливаємо на наше майбутнє.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.