Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Акції корпорації Intel продовжують падати: що чекає на інвесторів

Акції компанії можуть стабілізуватися на ринку не раніше 2027 року, і на це є певні причини

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Акції американської компанії продовжують падати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Американська компанія Intel, розробник і виробник електронних пристроїв і комп'ютерних компонентів, отримала рекордну держпідтримку у розмірі $8,5 млрд, проте її акції продовжують падати.

Закон про чіпи та науку для корпорації Intel


9 серпня 2022 року президент США Джо Байден підписав закон про чіпи та науку, відповідно до якого уряд виділить приблизно $280 млрд нового фінансування для стимулювання досліджень і виробництва напівпровідників, з яких $52,7 млрд отримає корпорація Intel.

Економічне вливання прямого фінансування до $8,5 млрд та 25%-ва інвестиційна податкова пільга можуть стимулювати додаткові інвестиції приватного сектору. Очікується створення понад 30 000 робочих місць. Однак успіх ініціативи залежить від ефективного розподілу ресурсів і конкурентоспроможності напівпровідникової промисловості США.

Ціна акцій Intel впала на 25% з початку 2024 року


У 2023 році ціна акцій Intel зросла на 91%, обігнавши Nasdaq на 57%. З початку 2024 року акції знизилися на 25%, тоді як технологічний індекс Nasdaq показав зростання на 5%.

Причиною падіння став слабкий звіт компанії. 26 січня 2024 року ціна на акції впала на 13% після того, як Intel перевершила показники прибутку і виручки, та заявила, що очікує скоригований прибуток у розмірі 13 центів на акцію за обсягу продажів від $12,2 до $13,2 млрд.

Після квартального звіту рейтинг компанії знизили двічі, оскільки ринку необхідно чіткіше уявляти стратегію Intel у сфері штучного інтелекту. Аналітики Волл-Стріт очікують, що корпорація отримає менше вигоди від революції штучного інтелекту у 2024 році.

Перспективи корпорації Intel


Очікуване отримання фінансування та податкових пільг за Законом про CHIPS може істотно вплинути на доходи Intel в майбутньому, сприяючи стійкості ланцюжка поставок та зменшенню залежності від іноземного виробництва мікросхем.

У квітні 2024 року Intel підтвердила, що розглядає фінансові результати свого бізнесу з виробництва напівпровідників. Прогнозується, що Intel досягне беззбитковості у 2027 році та зросте до 30% "скоригованої" рентабельності операційного прибутку до 2030 року.

Консенсус-прогноз аналітиків щодо перспектив акцій Intel на наступні 12 місяців:

  • 5 рекомендують купувати акції;
  • 24 – тримати;
  • 4 – продавати.

Середня цільова ціна – $45 за акцію, максимальна – $68, мінімальна – $17.

Протягом 2-3 років прогнозуються погіршення фінансових показників. Незважаючи на купівлю акцій генеральним директором, у загальному масштабі кількість придбаних акцій вкрай мала, менш як 0,01% від загальної кількості випущених акцій.

Корпорація щорічно спалює $14 млрд на рік готівкою, посилюючи негативний баланс, який вже показує на $24,7 млрд більше боргу, ніж готівки. Слід придивлятися до акцій, коли компанія припинить спалювати гроші, що може статися не раніше 2027 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.