Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Обережний оптимізм на ринку IPO: які перспективи для бізнесу існують у 2024 році

Компанії, які хочуть вийти на біржу у другій половині 2024 року, можуть отримати хороший прибуток через відновлення ринку IPO

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Компанії, які вперше вийшли на біржу, зможуть отримати непоганий прибуток

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після дворічного спаду фондовий ринок акцій компаній, які вперше вийшли на біржу, IPO почав демонструвати певне відновлення у 1-му кварталі 2024 року. Спад ринку IPO спричинили кілька факторів, зокрема, геополітична напруженість, прискорення інфляції та підвищення облікових ставок провідними світовими центробанками.

Наразі багато компаній хочуть вийти на біржу у 2-му кварталі поточного року, тому питання довготривалості відновлення ринку IPO стоїть для них дуже гостро.

Ринок IPO у першому кварталі 2024 року


Обережний оптимізм, саме так можна схарактеризувати поточний стан ринку IPO. У 1-му кварталі 2024 року на американському ринку акцій провели 52 первинних розміщення акцій, за такий же період у 2023 році провели 43 IPO. Загальна виручка у 2024 році зросла на 178%, до $8,4 млрд.

Головною подією на ринку IPO в 1-му кварталі поточного року стало первинне розміщення акцій компанії Reddit, де акції у перший торговий день зросли на 67%, досягнувши капіталізації в $9,2 млрд. Максимального значення ціна на акції сягнула 26 березня, і склала $74,9 за акцію, а ринкова капіталізація – $11,9 млрд.

CG Oncology стала першою біотехнологічною компанією, яка провела IPO 25 січня 2024 року. Компанія залучила $380 млн, виставивши на продаж 20 млн своїх звичайних акцій по $19 за штуку. 16 лютого 2024 року ціна за 1 акцію сягнула значення в $50, зростання на 163% від ціни IPO.

Будівельна компанія Smith Douglas Homes 11 січня розмістила 7,69 млн акцій за ціною $21 за акцію. 15 березня ціна за 1 акцію зросла на 57% від ціни IPO, капіталізація компанії досягла $1,7 млрд.

Компанія кандидата в президенти від республіканської партії Дональда Трампа Trump Media & Technology Group із 26 березня 2024 року є публічною компанією. Лістинг акцій на американській біржі Nasdaq відбувся через злиття з компанією SPAC (компанія з придбання спеціального призначення).

Ціна на акції компанії DJT зросла на 364% з $16 до $79. Ця подія означає інтерес роздрібних інвесторів до молодих компаній і високий апетит до ризику.

Перспективи ринку IPO у 2024 році


Останні угоди стали плацдармом для виходу інших компаній на ринок. Інвестори проявили інтерес до нових бізнесів, що дало змогу іншим учасникам угод здійснювати IPO.

Генеральний директор Nasdaq Адена Фрідман зазначила, що близько 100 компаній подали до SEC конфіденційну інформацію щодо первинних публічних розміщень акцій і планують провести лістинг на Nasdaq.

Однак перспективи ринку IPO залежатимуть від багатьох факторів.

  1. Грошово-кредитна політика Федеральної резервної системи США. Головною причиною спаду на ринку IPO у 2022–2023 рр. є жорстка політика ФРС. Для боротьби з високою інфляцією ФРС підвищила ставку з 0,25% до 5,5%. Останні дані щодо рівня інфляції можуть вказувати на завершення циклу підвищення процентних ставок, що може створити сприятливі умови для зниження капітальних витрат компаній і підвищення інтересу інвесторів до IPO.
  2. Військові дії в Україні та Близькому Сході. Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило інвесторів бути більш обережними на ринку IPO. На тлі загальної економічної нестабільності інвестори зазвичай віддають перевагу більш традиційним активам. Конфлікт між Ізраїлем і ХАМАСом у секторі Газа і напади хуситів на судна в Червоному морі призвели до перебоїв у постачанні товарів з Азії до Європи.
  3. Вибори у США та бюджетна криза. Протистояння Дональда Трампа і Джо Байдена вже призвело до бюджетної кризи та конфлікту між Техасом і федеральним урядом. Якщо ситуація й надалі загострюватиметься, США можуть зіткнутися з масштабною політичною кризою, що відлякуватиме інвесторів від ринку IPO.

Які компанії готові провести IPO у другій половині 2024 року


  • Databricks

Компанія заснована у 2013 році, спеціалізується на аналізі та обробці даних, штучному інтелекті та хмарних обчисленнях. На сьогодні кількість клієнтів Databricks Inc. перевищила 9 000 компаній, включно з Microsoft Corporation, Amazon.com Inc., Adobe Systems Incorporated і AT&T Inc.

Компанія має багато відомих бізнес-клієнтів, таких як Condé Nast, H&M, Regeneron Pharmaceuticals, Shell і понад 7 000 організацій по всьому світу. Понад 40% компаній зі списку Fortune 500 користувалися послугами Databricks.

Databricks впроваджує хмарну архітектуру "озерного будинку", що об'єднує великі обсяги необроблених даних або "озер" з організованими структурами даних. Цей підхід може революціонізувати до сховища даних. Після залучення $685 млн у вересні, компанія досягла оцінки в $43 млрд. Цьогоріч Databricks здійснила велике придбання. Компанія купила конкурента OpenAI – MosaicML за $1,3 млрд. Виручка Databricks у 2023 році перевищила $1,5 млрд.

Конкурентом компанії є Snowflake Inc., чиє IPO принесло інвесторам 171% чистого прибутку в період блокування. Таким чином, очікуване первинне публічне розміщення акцій Databricks Inc. становить підвищений інтерес для інвесторів, поки їх апетит не згас до галузі штучного інтелекту.

  • Stripe Inc.

Американська технологічна компанія, яку заснували у 2010 році, спеціалізується на онлайн-платежах і фінансових послугах для інтернет-бізнесу. Її продукти включають платформу онлайн-платежів, інструменти для фінансового управління, аналітику та автоматизацію бізнес-процесів. Клієнтами компанії є Meta Platforms Inc., Alphabet Inc., Amazon.com Inc. та інші відомі корпорації. Її платіжна система підтримує понад 100 способів оплати та понад 135 валют у 195 країнах.

Фінансовий гігант привертає значну увагу інвесторів, яка підкреслена вторинним продажем на початку січня 2024 року, згідно з даними Caplight, який прив'язав його вартість до надійних $53,65.

Stripe за 14 років свого існування стала фінтех-гігантом, обробляючи $1 трлн США у 2023 році. Минулого року компанія залучила $6,5 млрд, а її поточна вартість становить $50 млрд. Потенційне IPO Stripe – сильний сигнал для галузі. У разі успішного публічного розміщення Stripe, інші великі фінтех-гравці можуть піти за ним. Успіх IPO Stripe цілком може стати пробним каменем, що визначає траєкторію розвитку платіжного сегмента в найближчому майбутньому.

Грошовий потік компанії є позитивним, і якщо вона зможе зберегти цей позитивний імпульс ще кілька років, це дасть змогу отримати вищу оцінку, коли вона нарешті стане публічною.

  • Chime Financial Inc.

Американська компанія, яку заснували у 2013 році, пропонує послуги в галузі фінансових технологій через свій мобільний застосунок і онлайн-платформу Chime. Її основний продукт – фінансові та банківські послуги, спрямовані на наданні зручних і доступних фінансових інструментів, використовуючи технології для автоматизації та оптимізації банківських операцій для своїх клієнтів.

Компанія відома своїм інноваційним підходом до банківського обслуговування, що включає функцію округлення. Chime був найбільш завантажуваним застосунком для цифрового банкінгу в США в 1-й половині 2021 року (6,4 млн завантажень).

Chime заробляє гроші за рахунок комбінації комісій за обмін, комісій у банкоматах, комісій за овердрафт і відсотків за депозитами, а також від виплати відсотків за своїми продуктами за дебетовими та кредитними картками. У 2020 р. їх база користувачів зросла з 5 до 10 млн, а дохід склав $600 млн. Станом на 2023 р. Chime стала найпопулярнішим необанком у США з більш ніж 14,5 млн клієнтів і прибутком $1,8 млрд.

Венчурні фонди, такі як Tiger Global і ICONIQ, вклали $485 млн у серію F Chime у 2020 році. У 2021-му компанія залучила $750 млн під керівництвом Sequoia Capital. Станом на березень 2024 року оцінка компанії становить $20-25 млрд.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.