UA RU

Обережно, шахраї! Як не втратити всі гроші під час шопінгу у Чорну п'ятницю

Розповідаємо, як розпізнати недобросовісний онлайн-магазин та не натрапити на шахраїв в день великих знижок

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї можуть бути активнішими у Чорну п'ятницю

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зараз багато українців чекають на знижки в магазинах у Чорну п'ятницю, аби влаштувати собі довгоочікуваний шопінг. Однак, не варто забувати й про шахраїв, на які можна легко натрапити, якщо заздалегідь до цього не підготуватися.

Експерти порталу YouControl пояснили, на що потрібно звертати увагу під час шопінгу та як захистити себе від шахрайських схем.

"Найпоширенішим видом шахрайства залишається створення фейкового онлайн-магазину та продаж неіснуючого товару з передоплатою", – зазначив зовнішній консультант Світового банку у сфері аналізу даних та кібербезпеки Михайло Кольцов.

За його словами, такі сайти, як правило, характеризуються привабливими цінами, які не відповідають реальній вартості товару. Тому онлайн краще купувати товари вже на перевірених майданчиках. Однак, якщо людина вперше купує речі таким способом, то потрібно уникати сайтів з повною передоплатою, а відправляти кошти лише після огляду товару.

Як перевірити інформацію про продавця під час онлайн-шопінгу

Коли людина звертається до продавців в онлайн-магазинах, то перед тим, як оформити замовлення, в рамках українського законодавства покупцю мають надати таку інформацію:

"Більшість порушень пов'язана саме з неможливістю встановити особу продавця та його місцезнаходження. Також ризик складає торгівля певними товарами без ліцензії. Окрім високої ймовірності отримання контрафактних товарів, співпраця з "безліцензіатом" не виключає можливості звинувачення у співучасті в протизаконній діяльності", – пояснив заступник директора з правових питань YouControl Данило Глоба.

Як захиститися від шахрайських дій в інтернет-магазинах

Однак, якщо ви потрапили до рук шахраїв, то у такому разі потрібно звернутися до поліції з відповідним повідомленням, а також до офіційного вебресурсу, де спостерігалися шахрайські дії та до банківських установ (звідки та куди були перенаправлені гроші).

Раніше ми розповідали, про головні лайфхаки для шопінгу у Чорну п'ятницю. Також ми писали, що не можна купувати на Чорну п'ятницю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі