Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Банкоматне шахрайство нового рівня: як захиститися від кеш-трепінгу і скімінгу

Аферисти зазвичай обирають малолюдні місця з поганим освітленням, щоб здійснити махінації з банкоматом

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні стає поширеним банкоматне шахрайство

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні поступово набувають популярності дві злочинні схеми – кеш-трепінг і скімінг. Це види шахрайства з використанням банкоматів, коли в роботу техніки втручаються сторонні особи для встановлення спеціальних пристроїв. На жаль, помітити спробу афери неозброєним оком буває важко, особливо в темний час доби.

Як працює шахрайство, розповіли на порталі Національного банку "Гаразд".

Кеш-трепінг перекладається як "захоплення готівки". Для успішного здійснення операції зловмисники вставляють в отвір для видачі купюр планку, прикріплюючи її на двосторонній скотч. Так гроші застрягатимуть всередині, коли банкомат відраховуватиме вказану суму.

Людина не зможе отримати власні кошти, але їх спишуть з банківського рахунку. Вважаючи, що проблема у збої чи поломці, постраждала особа піде розбиратися у відділення або залишить заявку на повернення, а сама відправиться по справах. Тоді шахрай зможе підбігти до банкомату і вилучити планку разом із грішми. Тож ніяка інкасація не знайде втрачені купюри.

Скімінг передбачає більш складне втручання. Аби заволодіти персональними даними українців, зловмисники можуть копіювати інформацію з платіжної карти, щоб згодом зробити дублікат і зняти готівку без перешкод. Допоможе в цьому тонка пластинка для зчитування даних з магнітної стрічки, яку засовують у картоприймач.

PIN-код шахраї дізнаються, встановлюючи накладну клавіатуру чи мікрокамеру. Маючи на руках всі дані платіжного інструменту, дуже легко виготовити дублікат картки. Про крадіжку коштів власник дізнається лише коли прийде сповіщення в онлайн-банкінг.

Як захиститися від скімінгу та кеш-трепінгу

Це досить нелегко, але можливо. Бажано завжди користуватися певними рекомендаціями, щоб мінімізувати ризики потрапляння у пастки аферистів.

  1. Порівнюйте клавіатуру із зображенням на екрані. Якщо є відмінності, краще не користуйтесь банкоматом.
  2. Захищайте PIN-код від потенційних прихованих камер, закриваючи рукою процес введення. Так персональний номер не потрапить на відео.
  3. Замовте в банку спеціальну картку з чіпом замість магнітної стрічки. Це допоможе уникнути зчитування інформації та подальшого копіювання.
  4. Перед використанням банкомату перевіряйте отвір на наявність планки зі скотчем.
  5. Не відходьте далеко від установки у разі проблем із видачею готівки. Краще дочекатися фахівців, ніж віддати свої гроші в руки шахраїв.

Також намагайтеся користуватися банкоматами лише у великих супермаркетах і відділеннях фінансових установ, там точно мінімальна ймовірність стороннього втручання. Плюс не завадить встановити ліміти на різноманітні операції, наприклад, онлайн-оплати і зняття готівки, щоб не втратити всі кошти одразу і мати час заблокувати рахунки у випадку шахрайських дій.

Раніше сайт Pro Гроші писав про аферистів за кордоном і розповідав, яке поширене шахрайство загрожує українцям. Також ми повідомляли, які фрази використовують шахраї під час розмови телефоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.