Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Шахраї під виглядом ПФУ "полюють" на пенсіонерів: яку схему вигадали аферисти

Аферисти вміють користуватися ситуацією, тож активізувалися, коли з’явилася необхідність пройти ідентифікацію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На пенсіонерів полюють аферисти, прикидаючись працівниками ПФУ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українські пенсіонери повинні здійснити ідентифікацію особи, щоб отримувати грошове забезпечення від держави. Мова про внутрішньо переміщених осіб, які здобули статус до 24 лютого 2022 року. Шахраї, користуючись ситуацією, представляються працівниками Пенсійного фонду і вимагають від людей персональні дані.

Про це розповіла пресслужба ПФУ на офіційному сайті.

Зловмисники видають себе за співробітників Пенсійного фонду і просять українців надати реквізити банківських карток нібито для успішного здійснення ідентифікації чи подачі заявки на проведення процедури. Втім у відомстві запевнили: ПФУ не потрібно знати таку особисту інформацію пенсіонерів, щоб верифікувати особу.

"Офіційно заявляємо, що ні для подання заяви на проведення фізичної ідентифікації за допомогою відеоконференцзв'язку, ані для продовження чи поновлення виплат уповноважені працівники Фонду не використовують інформацію про реквізити банківських карток", – йдеться у повідомленні.

Подібне не передбачено жодним нормативним документом. Іншими словами, якщо невідома особа намагається дізнатися банківські дані, це стовідсотково аферист. Необхідно одразу повідомити про спробу шахрайства поліцію і максимально співпрацювати з правоохоронними органами для виявлення зловмисника.

Нагадаємо, пенсіонери можуть пройти ідентифікацію трьома різними способами:

  • особисто у відділенні Ощадбанку;
  • за допомогою Дія.Підпис;
  • у режимі відеоконференцзв'язку.

Шахрайство за допомогою пошти

Раніше ми розповідали, що поширеним способом обману є фішинг. Шахраї створюють сайти, схожі за дизайном на офіційні ресурси, тож користувачі не одразу можуть зрозуміти, що натрапили на підробку. Аби все мало правдоподібний вигляд, злочинці прикидаються відомим поштовим оператором, розсилаючи людям сповіщення на телефон про відстеження посилки.

У тексті аферисти зазначають: щоб дізнатися про місце перебування вантажу, необхідно перейти за посиланням і ввести певні дані. Клієнти пошти, які дійсно чекають на доставку посилки, не здогадуються про обман. Вони клікають на лінк, опиняються на фішинговому сайті, після чого слідують вказівкам злочинців, передаючи їм особисту інформацію.

Це загрожує втратою коштів, адже банківські дані опиняються у шахраїв. Важливо не втрачати ні хвилини та одразу телефонувати у фінансову установу, щоб заблокувати рахунок і закрити доступ стороннім особам до платіжної картки.

Раніше сайт Pro Гроші писав про банкоматне шахрайство нового рівня і розповідав, як захиститися від кеш-трепінгу і скімінгу. Також ми повідомляли, яке поширене шахрайство загрожує українцям за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.