UA RU

Платять за комфорт у неволі: скільки грошей ув'язнені заплатити державі

У Міністерстві юстиції підрахували, скільки заробила держава в рамках проєкту, коли ув'язнені платять гроші за те, аби отримати комфортніші умови у СІЗО

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Держава на платних камерах у СІЗО заробила 21 мільйон гривень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Український бюджет за останні два роки заробив понад 20 мільйонів гривень завдяки проєкту "Платні камери в СІЗО". Він існує вже два роки.

Як розповіли у пресслужбі Міністерства юстиції, загалом держава отримала 21 мільйон гривень.

Що це за проєкт

Громадяни, яких тримають під вартою, з 2020 року можуть за гроші отримати кращі побутові умови та харчування у камерах Державної кримінально-виконавчої служби.

Так, у таких камерах затриманий, наприклад, може користуватися побутовою технікою. А саме:

Саме за ці додаткові умови затриманий й платить кошти, за які потім ремонтуються безплатні камери у СІЗО.

Скільки коштують платні камери

За перебування у таких камерах громадяни платять по-різному. Загалом місяць перебування там коштує, у середньому, від 4 до 14 тисяч гривень.

Найдорожчими є камери у Лук'янівському СІЗО, що у Києві. Доба перебування у камері з покращеними умовами обійдеться у дві тисячі гривень.

Скільки країна витрачає на утримання в'язнів

За інформацією міністра юстиції Дениса Малюськи, щодня на утримання одного в'язня держава витрачає десятки гривень. Витрати збільшуються, якщо порахувати комунальні платежі, електропостачання, каналізацію та адміністративні витрати. Тоді мова йде про мільярди гривень.

"Загальні бюджети ми говоримо про мільярди гривень, конкретні витрати — в залежності від методології", — пояснив міністр.

В Україні хочуть збудувати тюрми нового формату

Вони будуть більш комфортними, оскільки зараз умови утримання ув'язнених в Україні, часто, не відповідають європейським нормам.

"Враховуючи активізацію правоохоронців, до слідчих ізоляторів потрапляє все більше й більше "еліти". Нам потрібні нові установи та приміщення", — казав у вересні очільник Мін'юсту Денис Малюська.

За його словами, в Україні у майбутньому побільшає в'язниць, де будуть функціонувати платні камери. Завдяки цьому СІЗО зароблятимуть кошти та ремонтуватимуть інші камери, аби ув'язнені перебували в однакових умовах.

Для перебування в таких камерах потрібно буде заплатити зазначену суму, а зробити це зможуть як ув'язнені, так і інші особи за них.

Раніше ми писали, якою незвичною умовою можуть скористатися українські в'язні, аби швидше отримати свободу. Також ми розповідали, чи складно бути прокурором в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі