UA RU

Вагомі нововведення для ВПО: які зміни у виплатах чекають переселенців

Нововведення стосуються призначення допомоги переселенцям, продовження виплат і пошуків роботи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для ВПО запровадили чимало змін 21 листопада

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

21 листопада відбулося засідання Кабінету Міністрів, на якому уряд вніс вагомі зміни в деякі постанови щодо внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, чимало нового з’явилося стосовно призначення і продовження виплат фінансової допомоги ВПО.

Про це розповіла пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Нормативні зміни розробили за результатами роботи Координаційного штабу з питань ВПО, щоб покращити механізм надання підтримки переселенцям в умовах повномасштабної війни. Як зауважила очільниця міністерства Ірина Верещук, найважливішим є надання українцям дієвої допомоги, аби вони не відчували себе самотніми і не залишалися на однині з проблемами, спричиненими вторгненням Росії.

Нововведення стосуються переважно фінансових виплат, а також працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Українці повинні знати про такі зміни:

Щодо останнього пункту, йдеться про застосування різноманітних доступних способів, наприклад, подання заявки на отримання гранту чи ваучера, набуття статусу безробітного, реєстрацію в центрі зайнятості чи офіційного відкриття ФОП.

Деяким ВПО хочуть продовжити виплати ще на 6 місяців

Раніше ми розповідали, що Ірина Верещук запропонувала внести зміни до постанови КМУ № 332. Документ визначає категорії родин, яким дозволено продовжувати державну допомогу на пів року. Йдеться про сім’ї, в яких живуть:

Також виплати в розмірі 2 000 грн на дорослого та 3 000 грн на дитину можуть продовжити родинам, сукупній дохід яких на одного члена не перевищує 4 прожиткових мінімумів. Ірина Верещук зауважила, що на гарячі лінії міністерства постійно телефонують жінки з проханням забезпечити їх державною допомогою.

Характерною особливість таких людей виховання дітей у населених пунктах, де не працюють дитячі садки. Відповідно матері не можуть знайти роботу, оскільки не мають на кого залишити синів і дочок. Тож голова Мінреінтеграції наголосила на важливості розширення переліку категорій, щоб підтримати громадян України, які потрапили у складні життєві обставини.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ВПО працевлаштовуватимуть по-новому і розповідав, що пропонують у Мінреінтеграції. Також ми повідомляли, що деякі ВПО зможуть отримати безплатне житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі