UA RU

Виплати в Україні зміняться: які компенсації отримуватимуть громадяни у 2024 році

Розповідаємо, на які виплати повпливає підвищення розміру мінімальної зарплати з 1 січня наступного року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям платитимуть більше за роботу у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні у 2024 році зміниться розмір мінімальної зарплати. Так, з 1 січня він становитиме 7,1 тисячі гривень і, відповідно, збільшаться усі передбачені законодавством виплати, розмір яких прив'язаний до мінімальної зарплати.

Про це повідомляє пресслужба Київського міського центру зайнятості.

Які виплати зазнають змін

Як зазначається, наступного року до 7,1 тисячі гривень зросте максимальний розмір допомоги по безробіттю. На час воєнного стану він не може перевищувати розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня календарного року.

Таку ж суму держава виплачуватиме офіційно безробітним громадянам. У відомстві додають, що розмір допомоги по безробіттю теж не може бути більшим за мінімальну зарплату, встановлену законом станом на 1 січня календарного року.

Рівень оплати праці на суспільно-корисних роботах теж зміниться – з теперішніх 6, 7 тисячі – 10 050 тисячі гривень до 7,1 – 10 650 тисячі гривень за відпрацьований повний місяць.

Що зміниться для роботодавців

З 1 січня 2024 року компенсація роботодавцю за облаштування робочого місця становитиме:

"До того ж з 1 січня 2024 року для роботодавців з'явиться новий вид компенсації — їм компенсовуватимуть 50% витрат, пов’язаних зі сплатою єдиного внеску за працевлаштування на нові робочі місця", — йдеться у повідомленні.

Як зміниться прожитковий мінімум у 2024 році

У проєкті Державного бюджету передбачено, що прожитковий мінімум з у перший день 2024-го становитиме 2 920 гривень на одну особу в розрахунку на місяць. Станом на зараз цей показник дорівнює 2 589 гривень. Після того, як прожитковий мінімум зазнає змін, зростуть й інші соцвиплати. Наприклад:

Зазначимо, що погодинна оплата праці з 1 січня буде 42,6 гривні за годину, а з 1 квітня – 48 гривень.

Раніше ми писали, яких змін варто очікувати українцям до кінця року. Також ми писали, що в Україні більше не діє заборона на податкові перевірки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі