UA RU

Деякі пенсіонери можуть залишитись без виплат: чому можуть припинити нарахування

Розповідаємо, чому деяким українцям можуть призупинити нарахування пенсійних виплат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нарахування пенсій можуть припинити

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям, які досягли необхідного віку та мають достатньо стажу призначають пенсію. Однак, в деяких випадках, такі виплати можуть припинити.

Про те, чому деяким пенсіонерам можуть припинити нарахування пенсії, повідомили в Пенсійному фонді.

Виплати можуть припинити громадянам, які вийшли на пенсію за вислугу років, але продовжили працювати за своєю спеціальністю. В таких випадках, на період роботи пенсіонера, пенсійні виплати будуть призупинені. Нарахування будуть відновлені лише після звільнення особи з відповідної роботи.

"Пенсія за вислугу років призначається при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію. У разі працевлаштування після призначення пенсії за вислугу років на роботу, яка дає право на цей вид пенсії, виплата пенсії припиняється та поновлюється з дня, що слідує за днем звільнення з роботи", — повідомили в Пенсійному фонді.

Однак, якщо людина влаштується на роботу за спеціальністю, яка не передбачає права на пенсію за вислугу років, призначена пенсія буде нараховуватись і надалі.

Який мінімальний розмір пенсій у чорнобильців

З березня 2023 року, пенсійні виплати чорнобильців, залежно від групи інвалідності, становлять:

Також таким громадянам призначають додаткові доплати до пенсії. Їх розмір залежить від категорії, до якої належить людина. До першої категорії входять ліквідатори аварії на ЧАЕС з інвалідністю. Розмір надбавок таких громадян складає:

До першої групи також відносять громадян, які проживали або працювали в зоні відчуження, з інвалідністю. Вони отримують такі доплати до пенсії:

Надбавки для другої, третьої та четвертої групи складають:

Діти, які були заражені променевою хворобою або отримали інвалідність внаслідок аварії на ЧАЕС, мають право на доплату в розмірі 170,82 грн.

Раніше ми писали, які вимоги до страхового стажу діють в Україні для призначення пенсії по інвалідності, а також чому в українців можуть утримати частину їх виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі