Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсії для колаборантів: які виплати отримують засуджені за зраду

Розповідаємо, які пенсії будуть виплачувати засудженим зрадникам України та яких ув'язнених хотіли позбавити виплат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які пенсії платитимуть колаборантам

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку війни в Україні було викрито досить багато зрадників, тільки з лютого 2023 року було відкрито майже 2,3 тисячі кримінальних проваджень проти колаборантів. Але, як не дивно, пенсійні виплати таким людям вирішили нараховувати й надалі.

Про це повідомив народний депутат Тарас Мельничук в Telegram.

За словами народного обранця, офіційно засуджені держзрадники та колаборанти продовжать отримувати пенсію, хоч і мінімальну. Розмір такої виплати складатиме:

  • 2 093 гривні — у 2023 році;
  • 2 361 гривню — у 2024 році.

"Схвалено проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо особливостей виплати пенсій особам, які вчинили кримінальне правопорушення проти основ національної безпеки, громадської безпеки, миру, безпеки людства, міжнародного правопорядку"", — повідомив Мельничук.

Зазначається, що пропонується внести зміни до ряду законів, які стосуються призначення та виплати пенсії засудженим особам, за вчинення умисного кримінального правопорушення проти:

  • безпеки людства;
  • миру;
  • міжнародного правопорядку;
  • основ національної безпеки;
  • громадської безпеки.

"Зокрема, пропонується передбачити, що виплата пенсій особам, засудженим до обмеження волі або позбавлення волі за вчинення умисного кримінального правопорушення, протягом строку відбування покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі здійснюється відповідно до ЗУ "Про загальнообовʼязкове державне пенсійне страхування" в розмірі, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом", — пояснив депутат.

Яких в'язнів хотіли позбавити пенсійних виплат

Міністерство соціальної політики внесло пропозицію, щодо позбавлення пенсій деяких категорій засуджених, до кінця відбування терміну покарання. Пропозиція стосувалась в'язнів, засуджених за такими статтями:

  • стаття 110 – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України;
  • стаття 111 ККУ – державна зрада;
  • стаття 109 – насильницька зміна, повалення конституційного ладу чи спроба захоплення державної влади;
  • стаття 111.1 – колабораційна діяльність.

Окрім того, громадяни, яких було оголошено в розшук та особи, які переховуються від правоохоронних органів на окупованих територіях або за кордоном, також могли залишитись без пенсійних виплат.

Раніше ми писали, коли українці можуть звернутись по призначення пенсії, а також чому деякі українці можуть втратити свої виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.