UA RU

Новорічне олів'є у 2023 році: скільки заплатять українці за смачну традицію

Розповідаємо, скільки коштуватиме українцям приготувати салат олів'є до новорічного столу та як змінились ціни порівняно з 2022 роком

Фото: Screenshot, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Цей салат стоятиме на кожному новорічному столі

Фото: Screenshot, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Незабаром новорічні свята, які важко уявити без прикрашеної ялинки та традиційних страв на столі. Одним із найрозповсюдженіших салатів у цей період є — салат олів'є. Саме цю страву можна зустріти майже на кожному святковому столі українців.

Про те, скільки коштуватиме набір продуктів для приготування олів'є та як змінились ціни порівняно з минулим роком, повідомляють в Національному науковому центрі Інституту аграрної економіки.

За даними Національного наукового центру Інституту аграрної економіки, вартість новорічного столу для родини з 4 осіб цьогоріч зросте 8,4%. Для того, щоб підрахувати скільки коштуватиме салат олів'є цього року використаємо дані про ціни на продукти з порталу про фінанси та інвестиції "Мініфін".

Відповідно до стандартного рецепта, для приготування чотирьох порцій салату вам знадобиться:

Скільки коштували продукти для салату олів'є у 2022 році

Згідно з класичним рецептом, враховуючи кількість порцій та вартість продуктів, для приготування олів'є, минулого року українцям потрібно було витратити:

Підвівши підрахунки, можна зробити висновок, що для українців, у 2022 році, олів'є коштувало — 194,78 грн.

Яка вартість салату олів'є у 2023 році в порівнянні з 2022 роком

У цьому році вартість більшості інгредієнтів для олів'є дещо виросла, а тому українцям потрібно буде заплатити:

Відповідно, у 2023 році приготування салату олів'є, для сім'ї з чотирьох осіб, обійдеться українцям у 217,32 грн. Хоч деякі продукти й дещо знизились в ціні, але вартість салату в цілому зросла на 11,5% порівняно з минулим роком.

Раніше ми писали, які продукти подорожчають перед Новим роком в Україні, а також через вживання яких товарів можна провалити тест на алкоголь.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі