UA RU

В Україні хочуть змінити розмір соцдопомоги на дітей: скільки виплачуватимуть у 2024 році

Розмір деяких соціальних виплат на дітей залежить від показника прожиткового мінімуму, який планують змінити вже наступного року

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розмір допомоги на дітей у 2024 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році в Україні планують підвищити розмір прожиткового мінімуму. Тож, оскільки від цього показника залежать різноманітні соціальні виплати, то їхній розмір також зміниться, зокрема, йдеться про матеріальну допомогу на дітей.

Про це свідчать дані проєкту Держбюджету на 2024 рік.

Прожитковий мінімум для дітей


Згідно із проєктом Державного бюджету на наступний рік, з 1 січня прожитковий мінімум в Україні становитиме 2 920 грн на одну особу. Таким чином:

"Пакунок малюка"


В Україні для кожної новонародженої дитини передбачений "пакунок малюка", де зібрані усі необхідні речі. Однак, батьки можуть отримати грошову компенсацію вартості такого пакунка. Наразі така сума становить 6 816 грн, проте, вже у 2024 році вона зросте до 7 689 грн.

Допомога одиноким матерям


Грошову допомогу на дітей одинокі матері можуть отримувати у розмірі різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом родини (в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців).

Тобто, максимальний розмір таких виплат сягатиме:

Виплати для дітей ВПО


Розмір такої допомоги встановлено та зафіксовано на державному рівні з початку повномасштабної війни. Тож, оскільки він не залежить від соціальних норм, у 2024 році розмір виплат на дітей ВПО й надалі становитиме 3 000 грн.

Виплати при народженні дитини


Оскільки розмір таких виплат не залежить від показника прожиткового мінімуму, вони залишаться незмінними у 2024 році. Відповідно, при народженні малюка батьки й надалі отримуватимуть 41 280 грн.

Принцип виплат такої допомоги також не зміниться, спочатку вони отримуватимуть одноразову виплату у розмірі 10 320 грн, а залишок суми їм нараховуватимуть протягом 36 місяців рівними частинами.

Які ще виплати на дітей можуть змінитися у 2024 році


Виплати на дітей, над якими встановлено опіку, наступного року зміняться таким чином:

Дітям, чиї батьки ухиляються від сплати аліментів, також передбачена тимчасова фінансова підтримка. У 2024 році неповнолітні діти до 6 років отримуватимуть 2 563 грн, а дітям від 6 до 18 років виплачуватиметься 3 196 грн.

Щодо батьків, які доглядають за хворою дитиною до 6 років та від 6 до 18 років, то наступного року вони можуть розраховувати на виплати у розмірі 5 126 та 6 392 грн відповідно.

Раніше ми розповідали, хто з українців може розраховувати на виплати від ООН у 2024 році. Також ми писали, чому деякі ВПО можуть залишитися без грошової допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі