Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати ВПО, які знайшли роботу: чи можуть такі українці залишитися без допомоги

Розповідаємо, чи можуть внутрішньо переміщені особи залишитись без виплат через працевлаштування

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи припиняються виплати ВПО після працевлаштування

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Громадяни України, які були вимушені покинути свої домівки через військові дії, мають право отримати фінансову допомогу від держави. Мета виплат — соціальна підтримка людей, які потрапили у скруту та мотивувати їх до працевлаштування. Однак, якщо людина не отримала статус безробітного або не сприяла своїй зайнятості, виплати можуть припинити.

Про це повідомив БФ "Право на захист" у Facebook.

Без додаткового звернення виплати призначаються повторно на пів року, якщо внутрішньо переміщена особа має середньомісячний дохід протягом періоду, за який враховуються доходи, що не перевищує трьох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. При цьому переселенець працездатного віку повинен проявляти активність у пошуку роботи або:

  • подає заяву для отримання допомоги на здобуття економічної самостійності, мікрогранту або гранту на створення або на розвиток власного бізнесу;
  • реєструється як фізична особа – підприємець;
  • розпочинає власний бізнес;
  • подає заяву для отримання ваучера на навчання.

"Тобто, якщо ВПО працевлаштується (зареєструється як ФОП тощо) це не буде підставою для припинення виплати державної допомоги", — йдеться у повідомленні.

Як отримати консультацію внутрішньо переміщеній особі

Додаткову консультацію щодо виплат ВПО можна отримати у Telegram-каналі фонду або через цільовий чат-бот "Юридичний радник для ВПО". Громадяни можуть поставити питання щодо:

  • відновлення втрачених документів;
  • перетину кордону;
  • соціальних виплат;
  • житла для ВПО тощо.

Також кваліфіковану допомогу можна отримати за одним із телефонних номерів гарячої лінії фонду з понеділка по попутницю з 8 до 21 години.

Яким категоріям ВПО можуть продовжити виплати з 1 лютого 2024 року

В липні було ухвалено рішення про продовження виплат переселенцям до 31 січня 2024 року. Мова йде про громадян, які отримували державну підтримку до 1 серпня 2023 року, а це означає, що коли сплине термін призначення, виплати повинні припинити.

Однак в Міністерство соціальної політики України запевнили, що метою їхньої діяльності є дієва підтримка українських громадян, а тому було розроблено проєкт постанови стосовно продовження підтримки певних категорій переселенців.

"Родини, в яких є діти, особи з інвалідністю та які проживають у зоні активних чи можливих бойових дій, не мають змоги віддавати дітей в садочки. Школи в переважній більшості працюють лише в онлайн-форматі, що суттєво обмежує працевлаштування", — зазначили у міністерстві.

Відповідно на додаткові кошти можуть розраховувати особи, які не можуть працювати з огляду на вік або через виховання дітей, пенсіонери зі статусом ВПО, а також українці, які мають об’єктивні причини відсутності роботи.

Раніше ми писали, що для ВПО відкрили реєстрацію на нові виплати, а також які зміни щодо обліку внутрішньо переміщених осіб запровадив уряд України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.