UA RU

Виплати продовжать не всім: що зміниться для ВПО з 1 березня

Розповідаємо, які зміни у виплатах внутрішньо переміщеним особам відбудуться у березні та кому потрібно повторно подати заяву на призначення допомоги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В березні на переселенців чекають зміни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Виплати українцям, які мають статус внутрішньо переміщеної особи та отримували допомогу до 1 лютого, уряд продовжив до 1 березня 2024 року. При цьому нарахування відбуватиметься автоматично, без повторного звернення по допомогу.

Про те, як зміняться виплати для ВПО, повідомило Міністерство соціальної політики України.

З 1 березня 2024 року допомогу для ВПО продовжать виплачувати більшості нинішніх отримувачів виплат, а саме переселенцям, які належать до найбільш вразливих категорій громадян. Відповідно, ще 6 місяців виплати отримуватимуть внутрішньо переміщені особи, які не можуть працювати, зокрема:

Кому потрібно повторно звернутись по призначення виплат

Велика кількість ВПО можуть продовжити отримувати допомогу ще 6 місяців, якщо вони відповідають критеріям, зазначеним у Постанові, та подадуть відповідну заяву. Надалі отримуватимуть виплати переселенці, дохід яких не перевищує 9 444 грн на одну особу, зокрема:

"Прийняті зміни мають сприяти стимулюванню внутрішньо переміщених осіб працездатного віку до працевлаштування. Кількість отримувачів допомоги внутрішньо переміщеним особам в Україні на 01.12.2023 становить 2,6 млн осіб, серед них – осіб працездатного віку – майже 1,3 млн осіб. Проте лише близько 40% працездатних ВПО наразі працюють, більша половина – не працевлаштовані", — повідомили в Міністерстві соціальної політики.

В міністерстві переконані, що відповідний механізм виплат буде поєднано зі стимулюванням ВПО працездатного віку до працевлаштування. Це дозволить їм отримати власні джерела доходу для себе та своїх родин та інтегруватись у нові громади після переміщення.

Раніше ми писали, які категорії ВПО можуть втратити допомогу від держави, а також яку ще допомогу можуть отримати переселенці та інші українці в різних містах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі