Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати ВПО скоротять – хто може залишитися без допомоги

Ірина Верещук повідомила, що держава має провести оптимізацію виплат, адже цього вимагають міжнародні партнери

Фото: Ірина Верещук/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ірина Верещук повідомила, що виплати ВПО скоротять

Фото: Ірина Верещук/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні зареєстровано понад 4,9 мільйона внутрішніх переселенців, з них 2,5 мільйона щомісяця отримують грошову допомогу від держави. Однак незабаром кількість переселенці, яким нараховується виплати скоротиться. Оскільки планується проведення оптимізація матеріальної підтримки.

Про це в етері національного телемарафону розповіла віцепрем'єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Зміни у виплатах пов'язані з постійною необхідністю верифікації виплат відповідно до вимог західних партнерів. Як пояснила Верещук, за міжнародними стандартами два роки вважаються достатнім терміном до адаптації. Тобто за цей час, переселенці мали знайти роботу, аби забезпечувати себе самостійно.

Яку суму грошей Україна витратила на переселенців


У 2022 році Україна витратила 57 мільярдів гривень на виплати переселенцям, а у 2023 році ця сума зросла до 73 мільярдів гривень. За прогнозами, у 2024 році обсяг фінансування для допомоги внутрішнім переселенцям складе приблизно 57 мільярдів гривень.

Скільки українців отримують державну допомогу


Щодо кількості отримувачів виплат, за словами Ірини Верещук, в Україні налічується понад 4,9 мільйона внутрішніх переселенців, з яких 2,5 мільйона отримують виплати щомісяця. Вона підкреслила, що кількість ВПО постійно змінюється через міграцію і повернення людей, а також зазначила збільшення їхньої кількості у зв'язку з евакуацією з прифронтових районів.

Верещук додала, що матеріальну допомогу продовжать надавати вразливим категоріям осіб.

"А ті, хто вже, наприклад, адаптувалися, або отримали житло, або мають роботу високооплачувану... підходи мають бути більш справедливими", – зазначила Верещук.

Чи скасують виплати ВПО після 1 лютого


Переселенці, які отримали статус ВПО після 1 серпня, з 1 лютого 2024 року мали втратити право на грошові виплати для проживання. Проте уряд вирішив автоматично продовжити надання фінансової підтримки всім переселенцям.

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович повідомила, що згідно з рішенням Кабінету міністрів громадяни матимуть право на виплати до 1 березня 2024 року. Враховуючи труднощі для внутрішньо переміщених осіб у знаходженні роботи, особливо в зимовий період, уряд вирішив пролонгувати умови виплат ще на місяць.

Раніше ми повідомляли, що в Україні запровадили нову допомогу для жителів 24 областей. Також ми писали, що виплати ВПО зможе отримати ще одна категорія українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.