UA RU

Бум ліків проти ожиріння: акції яких компанії опинилися в зоні ризику

Інвестиційний експерт детально розповів про вплив зростання попиту на препарати для схуднення на фондовий ринок

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Великий попит на ліки проти ожиріння неабияк впливає на фондовий ринок

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Швидке зростання попиту на препарати для схуднення GLP-1, і як наслідок збільшення цін, вже призвело до серйозних змін та перерозподілу на фондовому ринку. Довгостроковий вплив цих препаратів на здоров’я людей вплине на сектори економіки й відповідно на ціну акцій компаній.

Мільйони американців вже готові колективно скинути сотні мільйонів кілограмів ваги протягом наступного десятиліття, і при цьому витрачають мільярди доларів. Особливу увагу привертають такі препарати, як Ozempic, Wegovy та Mounjaro.

Детальніше про компанії та їхній вплив на цінні папери розповів інвестиційний експерт Володимир Стойко.

Виробники і їхній вплив на фондовий ринок


Виробником препаратів Ozempic та Wegovy є європейська компанія Novo Nordisk NYSE:NVO з Данії, вартістю $545 млрд. Ozempic — це дієвий препарат для схуднення та боротьби з діабетом 2 типу, а Wegovy — препарат для лікування ожиріння у дорослих та підлітків віком від 12 років.

Минулого року Novo Nordisk заявила, що додаткові випробування препаратів Ozempic і Wegovy показали, що активний інгредієнт семаглутид, може допомогти людям з нирковою недостатністю.

Виробником препарату GLP-1 Mounjaro для боротьби з ожирінням та діабетом є американська компанія Eli Lilly NYSE:LLY вартістю $680 млрд.

Потенційні зміни на ринку


Широкомасштабний вплив препаратів GLP-1 на здоров’я пацієнтів в майбутньому може змінити весь ринок. У першу чергу змін зазнають сектори охорони здоров’я та споживчий. Такі медичні розробки змінять ландшафт: по-перше, люди їстимуть менше, а отже, менше потребуватимуть лікування симптомів, пов’язаних з ожирінням та іншими супутніми хворобами.

Вплив на фондовий ринок


Оскільки компанії, які виробляють препарати для схуднення, стають все більш помітними, вони вже сигналізують про нове лідерство на фондовому ринку.

За оцінками JPMorgan ринок ліків GLP-1 може коштувати $100 млрд у довгостроковій перспективі, а до 2030 року Eli Lilly і Novo Nordisk отримуватимуть щорічний дохід у $50 млрд.

Позитивний ефект на собі також зможуть відчути постачальники та дистриб'ютори препаратів GLP-1: Thermo Fisher NYSE:TMO, McKesson NYSE:MCK і Cencora NYSE:COR. Ефективніше худнути допоможуть фізичні вправи та здоровий спосіб життя; в цьому зможуть допомогти фітнес та спортивні бренди, як от Nike NYSE:NKE, Lululemon NASDAQ:LULU та Planet Fitness NYSE:PLNT.

Ще одним потенційним переможцем можуть стати авіакомпанії. Аналітик Jefferies Financial, Шейла Ках’яоглу підкреслила, що дві третини дорослих мають надлишкову вагу, а одна третина страждає ожирінням. Якщо достатньо людей скористаються препаратами GLP-1 для схуднення, це дозволить авіакомпаніям значно заощадити на витратах на паливо. Серед бенефіціарів можуть бути Ryanair NASD:RYAAY, Delta Air Lines NYSE:DAL, Southwest Airlines NYSE:LUV та United Airlines NASD:UAL.

Зворотний ефект від популяризації препаратів GLP-1 вже відчувають на собі виробники ліків і пристроїв для лікування хронічних захворювань, пов’язаних з ожирінням, діабетом та навіть апное.

Ранні дані показують, що пацієнти, які приймають препарати GLP-1, менше страждають від проблем, пов’язаних з апное уві сні. Це може знизити попит на апарати CPAP, які продають Inspire Medical NYSE:INSP і ResMed NYSE:RMD, і за останній рік їхні акції впали на 15-30%. Виробники систем доставки інсуліну, такі як Insulet NASD:PODD і Tandem Diabetes Care NASD:TNDM, вже втратили близько 40% вартості за рік.

"Якщо більше немає стільки пацієнтів з інтенсивним діабетом другого типу, яким потрібно приймати інсулін, то не потрібна й інсулінова помпа для введення інсуліну в організм", — сказав Аналітик Baird Джефф Джонсон.

Дані випробувань також показують, що препарати GLP-1 знижують шанси серцевих нападів та інсульту, що може обтяжити виробників пристроїв серцевих клапанів, які націлені на різні форми серцевих захворювань.

Також ефект препаратів GLP-1, які допомагають пацієнтам втрачати вагу, змушуючи їх швидше відчувати ситість, поширився і на харчові компанії. Опитування Morgan Stanley 300 пацієнтів, які приймали препарати, показало, що щоденне споживання калорій знизилося на 20-30%, а останні коментарі Walmart свідчать про те, що клієнти, які приймають ліки, вже купують менше їжі.

GLP-1 і майбутнє: вплив на глобальну економіку та систему охорони здоров'я

Роздрібні продавці продуктів харчування, такі як Costco NASD:COST та Walmart NYSE:WMT, вже відчувають на собі тиск. А компаніям "нездорової" їжі, таким як Coca-Cola NYSE:KO, PepsiCo NASD:PEP та McDonald's NYSE:MCD, слід подумати про менші порції, свіжі інгредієнти або відмовитися від нездорових брендів, оскільки препарати для схуднення набувають популярності.

Вплив препаратів для схуднення відчули також компанії ресторанного бізнесу Toast NYSE:TOST, Domino's Pizza NYSE:DPZ, Krispy Kreme NASD:DNUT і Yum Brands NYSE:YUM, які є основою мережі ресторанів швидкого харчування KFC.

За даними Goldman Sachs, зростання ожиріння має величезний вплив на світову економіку. За оцінками банку, ожиріння коштує тільки системі охорони здоров’я США $170 млрд на рік. А до 2035 року наслідки хронічного захворювання можуть призвести до падіння світового ВВП на $4 трлн.

Новий клас препаратів для схуднення GLP-1 має потенціал покращити загальний стан здоров’я населення планети, що призведе в першу чергу до значної економії для системи охорони здоров’я. Разом з тим, якщо значна частина населення почне вживати ліки, які зменшують споживання, що станеться зі світовою економікою, яка в основному керується споживанням?

Сукупність всіх цих факторів, як позитивних, так і негативних, та розуміння процесів в економіці, дають широкий спектр можливості для інвесторів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі