UA RU

Чи мають похилі батьки право на аліменти від своїх дітей – висновки адвоката

Експерт наголошує, що у деяких випадках люди не зобов'язані платити гроші, однак це стосується не всіх

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть додатково утримувати своїх родичів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні законодавство стверджує, що утримувати у певному віці мають не лише батьки своїх дітей, але і діти своїх батьків. Йдеться вже про той вік, коли доросла людина не може працювати та самостійно заробляти гроші. А тому у певних випадках навіть з дітей можуть стягнути аліменти.

Про це розповів адвокат Мар'ян Сащук в Instagram.

У яких випадках аліменти на користь батьків призначають, а у яких – ні

"Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх неповносправних батьків закріплено у статті 51 Конституції України. Крім того, у статті 202 Сімейного кодексу України вказано, що повнолітні діти зобов'язані утримувати своїх літніх батьків, які є непрацездатними й потребують матеріальної допомоги", – каже юрист.

Обов'язковою умовою, аби людині призначили аліменти на батьків, є їхня непрацездатність та потреба у матеріальній допомозі.

"Непрацездатними вважаються особи, які досягли пенсійного віку, або мають встановлену інвалідність. А також особи, які мають право на пенсію у зв'язку із втратою годувальника. Важливо, що крім сплати аліментів, повнолітні діти мають брати участь також і у додаткових витратах на батьків, викликаних важкою хворобою, інвалідністю, або немічністю", – пояснює Сащук.

Однак важливо, якщо мати чи батько ухилялися від виконання батьківських обов'язків, а також не сплачували аліменти, то суд може звільнити їхніх дітей від обов'язку утримувати таких батьків.

"Правда тут є один дуже важливий нюанс. Якщо свого часу батько чи мати не брали участі у вихованні дитини, але заяву до суду про стягнення аліментів не подавали, то у такому випадку вважається, що всіх все влаштовувало. А такий батько чи мати брали належну участь у вихованні дитини. Відповідно такі горе-батьки матимуть право претендувати на аліменти, але вже для себе", – говорить адвокат.

Експерт наголошує, якщо батьки не беруть участі у вихованні дитини та не платять ніяких грошей, то важливо звертатися до суду, аби в майбутньому не мати проблем.

Що потрібно для того, аби отримувати аліменти

Зазвичай у такому випадку потрібно встановити рішення суду або укласти добровільну угоду між батьками або іншими особами, які мають обов'язок сплачувати аліменти. Ось кілька кроків, які можуть бути необхідні:

Важливо мати на увазі, що процес отримання аліментів може варіюватися залежно від законодавства та правил вашої країни або регіону.

Раніше ми писали, які виплати українці будуть отримувати в цьому році, а також що зарплата військовослужбовців визначатиметься на основі тарифних розрядів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі