Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати на дітей в Україні: як змінився розмір аліментів у 2024 році

Розповідаємо, на який розмір аліментів на дитину можуть розраховувати українці у 2024 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Аліменти на дитину

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В новому році будуть збільшені розміри багатьох соціальних виплат, зокрема, з 1 січня 2024 року, зросте мінімальний розмір аліментів на дитину.

Про те, як зміниться розмір таких виплат, повідомляє Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції.

У 2024 році відбулось підвищення прожиткового мінімуму в Україні, а тому соціальні виплати, які прив'язані до його розміру, також стануть більшими. Саме тому, мінімальний розмір аліментів на дитину буде становити:

  • 1 281,5 грн — для дітей до 6 років;
  • 1 598 грн — для дітей від 6 до 18 років.

Також змінився прожитковий мінімум на дитину. Залежно від віку він становитиме:

  • до шести років — 2 563 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років — 3 196 грн.

Відповідно, розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

"Якщо платник аліментів має достатній заробіток, то за рішенням суду встановлюється мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину в розмірі 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Своєю чергою, максимальна сума аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів на одну дитину відповідного віку", — повідомили у відомстві.

За бажанням, батьки можуть домовитись про більший розмір аліментів. Але для цього потрібно прописати всі умови та суми у відповідному договорі та нотаріально його засвідчити.

У випадку, коли аліменти були присуджені у частці від доходу, процес зміни розміру грошових стягнень не потребує додаткового звернення до органів державної виконавчої служби, перерахунок проводиться автоматично.

Чи будуть проводити індексацію пенсій в наступному році

В березні 2024 року планують провести індексацію всіх пенсій, але уряд може скасувати заплановане збільшення виплат.

"Хочу заспокоїти пенсіонерів, які отримують пенсію за віком, тому що частина пенсійних доходів і надходжень, які розподіляються Пенсійним фондом, — це наші внутрішні надходження, які забезпечуються українськими платниками, зокрема нашими військовими", — наголошує міністр соцполітики України Оксана Жолнович.

За її словами, глобальна індексація пенсій може не відбутись за планом, але проблем з базовою пенсією бути не повинно. Вона переконана, що наш Пенсійний фонд стабільно тримається на українських коштах, адже українські платники податків сплачують ЄСВ.

Раніше ми писали, які виплати українці будуть отримувати в цьому році, а також що зарплата військовослужбовців визначатиметься на основі тарифних розрядів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.