UA RU

Ціни вдасться зупинити? Що буде з інфляцією в Україні у 2024 році

Пропонуємо також дізнатися, як в Україні вдалося стримати ціни у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Дізнайтеся, як вдалося зупинити інфляцію в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні ціни на споживчі товари за 2023 рік зросли лише на 5,1%. Це свідчить про те, що економіка країни виявилася досить стійкою до зовнішніх викликів та негараздів, які відбувалися у світі протягом цього періоду. Але що ж чекати у 2024 році?

В огляді інфляції за 2023 рік Мінекономіки є прогноз щодо ситуації у поточному році.

Що буде відбуватися з цінами у 2024 році


В поточному році прогнозується, що ціни змінюватимуться в рамках невисокої "млявої" інфляції. Однак, це відбуватиметься у разі, якщо не буде непередбачуваних подій. В огляді зазначається, що поточний інфляційний тренд та його фактори свідчать про відсутність передумов для стрімкого зростання попиту чи скорочення пропозиції.

Згідно з прогнозом, інфляція залишатиметься помірною, близько 5% у найближчі місяці, тимчасово збільшившись в другому півріччі. Очікується, що вже у 2025 році вона досягне цільового діапазону: 4-6%.

Як вдалося знизити інфляцію в Україні


Ряд змін, які відбулися протягом 2023 року, відобразилися на різних секторах економіки та споживчих ринках. Ось перелік ключових аспектів, які вплинули на зниження інфляції:

Що стало причиною зростання інфляції

Інфляційний рівень минулого року зростав через:

Тож, різноманітні фактори вплинули на ціновий тиск в Україні у 2023 році. Зниження певних витрат та заходи монетарної політики сприяли стабілізації ситуації, але пожвавлення споживчого попиту та адміністративні рішення залишають виклики для подальшого утримання інфляційної стабільності в економіці України.

Раніше ми повідомляли, як НБУ стримуватиме зростання цін у 2024 році. Також ми писали, як НБУ оцінив ситуацію з інфляцією та ВВП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі