Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Інфляція на "стопі"? Як НБУ стримуватиме зростання цін у 2024 році

Згідно з даними НБУ, в Україні спостерігається позитивний тренд зниження інфляції

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні відбулося уповільнення інфляції

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні відбулося уповільнення зростання споживчих цін у 2023 році. У підсумковому результаті рівень інфляції склав 5,1% в порівнянні з вражаючим показником 26,6% у 2022 році. Це вдалося досягнути завдяки комплексу заходів, вжитих НБУ для забезпечення економічної стабільності.

Про це йдеться у пресслужбі Національного банку України (НБУ).

Як вдалося стримати інфляцію


Згідно з офіційним коментарем НБУ, стрімке зниження інфляції у 2023 році є результатом рішучих кроків, включаючи:

  • заходи з підтримання курсової стійкості;
  • мораторій на підвищення окремих тарифів на житлово-комунальні послуги;
  • достатня пропозиція продуктів харчування;
  • зниження світових цін на енергоносії.

Одним із ключових успіхів боротьби з інфляцією в Україні було забезпечення стабільності валютного ринку завдяки заходам НБУ. Це дозволило обмежити фундаментальний інфляційний тиск, що контролював зростання цін на широкий асортимент товарів з імпортною складовою.

Важливим моментом було також фіксація тарифів на окремі житлово-комунальні послуги, що стримувала адміністративні ціни. НБУ підкреслює, що гарні врожаї та збільшення пропозиції продуктів харчування сприяли суттєвому зниженню продовольчої інфляції, переважаючи ефекти зростання цінового тиску від виробничих витрат.

Що буде з інфляцією у 2024 році


За прогнозами НБУ, у 2024 році очікується збереження помірної інфляції. Регулятор наголосив на необхідності продовжити політику, спрямовану на підтримання стійкості валютного ринку. Однак існують ризики посилення інфляційного тиску, особливо через вплив війни.

Що відбувалося з цінами у 2023 році


Минулого року найбільше зростання у ціні продемонстрували оброблені продовольчі товари, а саме на 5,9% р/р. Водночас сирі продукти подорожчали на 2,2% р/р.

У 2023 році ціни не лише зростали, але й знижувалися. Так, вартість непродовольчих товарів знизилася на 0,1% р/р завдяки поліпшенню очікувань на валютному ринку.

Щодо вартості послуг, то за підсумками минулого року темпи зростання становили 10,7%. Такий самий показник мають й адміністративно-регульовані ціни. Це вдалося досягти завдяки мораторію на підвищення тарифів за комуналку.

Ціни на пальне за підсумками 2023 року підвищились на 2,7%.

Що буде з зарплатами українців у 2024 році


Національний банк України (НБУ) прогнозує розвиток економіки та передбачає підвищення заробітних плат громадян через дефіцит кваліфікованих працівників. Заступниця керівника НБУ Катерина Рожкова наголосила, що економічне зростання призведе до відновлення ринку праці, але бізнесу складно знаходити фахівців через виїзд людей за кордон та мобілізацію.

Це призведе до необхідності підвищення заробітних плат, щоб привабити та утримати кваліфікованих працівників. Рожкова прогнозує позитивні наслідки від цього процесу для економіки та споживчого попиту в Україні, а також передбачає прискорення інфляції у 2024 році, але на рівні нижче 10%, що зробить ставки за гривневими депозитами привабливими.

Раніше ми повідомляли, коли чекати зростання цін на продукти. Також ми пропонуємо дізнатися, чи буде готовий НБУ вводити фінансові обмеження для ухилянтів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.