Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Інфляцію вже не зупинити? Що буде з цінами в Україні у 2024 році

Розповідаємо, як зміниться рівень інфляції в Україні та що впливатиме на оновлення споживчих цін

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НБУ спрогнозував прискорення інфляції у 2024 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За прогнозом Національного банку України, зростання споживчих цін протягом найближчих місяців буде досить помірне, однак, вже у другій половині 2024 року варто очікувати прискорення інфляції. При цьому на ціни в Україні додатково тиснутимуть й інші фактори.

Про це в ефірі телемарафону заявив голова НБУ Андрій Пишний.

За його словами, протягом найближчих місяців інфляція коливатиметься в досить безпечному діапазоні – від 4 до 6%, однак, як спрогнозували в НБУ, вже наприкінці поточного року цей показник може становити 8,6%.

Що впливатиме на зростання цін

Через вичерпання ефектів високих торішніх врожаїв інфляція з середини 2024 року почне прискорюватися. Також через високі безпекові ризики та підвищення зарплат додатковий тиск на ціни здійснюватимуть відновлення споживчого попиту й перенесення витрат бізнесу на споживчі ціни.

"Наприкінці 2023 року інфляція на рівні 5,1% – це фактично ціль, яку НБУ визнав для себе як певний інфляційний таргет. Але з початку війни ми відмовилися від інфляційного таргетування і перейшли в режим антикризового управління", – зазначив Андрій Пишний.

Він також додав, що НБУ залишив облікову ставку на рівні 15% для того, аби інфляція протягом поточного року залишалася контрольованою.

Які продукти можуть незабаром зрости в ціні

Протягом найближчих місяців в Україні дорожчатиме сало та м'ясо. Найбільше ціни зростуть саме на сало, оскільки сальних порід свиней наразі набагато менше, ніж м'ясних. Також через війну та непрості умови утримання худоби, значно здорожчає яловичина.

Щодо інших видів продуктів, то у 2024 році варто очікувати зростання цін на:

  • овочі;
  • сири;
  • вершки.

За овочі українцям щомісяця доведеться платити на 0,7% більше через те, що умови їх зберігання залежать від цін на електроенергію. Щодо молочних продуктів, то, у зв'язку фізичним знищенням цілої низки підприємств, вони можуть здорожчати від 3-5% до 10%.

Тобто, протягом 2024 року ціни на деякі категорії товарів зростатимуть в залежності від певних факторів.

Раніше ми розповідали, як НБУ стримуватиме зростання цін у 2024 році. Також ми писали, що буде з рівнем ВВП протягом поточного року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.