Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українську економіку чекають нові виклики: як НБУ оцінив ситуацію з інфляцією та ВВП

Національний банк України повідомив, що впливатиме на темпи економічного зростання у найближчі роки

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В НБУ спрогнозували економічну ситуацію на 2024-2026 роки

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні протягом 2023 року спостерігалося відновлення економіки. Така тенденція має відбуватися й у майбутньому. При цьому у 2024-му очікується помірне пришвидшення інфляції до кінця 2024 року.

Про це йдеться в "Інфляційному звіті" Національного банку України за січень 2024 року.

Що буде з рівнем ВВП


Національний банк України оцінив зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) країни на рівні 5,7% за 2023 рік. У своєму прогнозі НБУ передбачає, що у 2024 році реальний ВВП зросте на 3,6%, що буде обумовлено переважно високими бюджетними витратами та очікуваною міжнародною допомогою на достатньому рівні.

Однак, зазначено, що темпи економічного зростання будуть меншими порівняно з попереднім роком. Це пояснюється очікуваним зменшенням врожаїв та посиленням диспропорцій на ринку праці через військові події в країні.

Що очікується у 2024-2025 роках


Прогноз НБУ на наступні роки передбачає прискорення темпів економічного зростання. Цього вдасться досягти завдяки:

  • зменшенню безпекових ризиків;
  • поліпшенню споживчих та інвестиційних настроїв;
  • упровадженню євроінтеграційних реформ.

За даними банку, у 2025 та 2026 роках економіка зростатиме на 5,8% та 4,5% відповідно.

"ВВП наблизиться до потенційного рівня наприкінці 2025 року, проте на прогнозному горизонті ще не повернеться на рівень до повномасштабного вторгнення", – йдеться в прогнозі.

Згідно з оцінкою НБУ, прискорене зростання потенційного ВВП можливе лише при реалізації масштабного плану відбудови за участю міжнародних організацій, активності приватних інвесторів та/або використання конфіскованих активів Росії, що наразі не враховано в базовому сценарії прогнозу.

Варто зазначити, що базовий сценарій макропрогнозу регулятора передбачає помітне зниження безпекових ризиків в Україні з 2025 року. Це свідчить про можливість подальшого покращення економічної ситуації в країні за умови успішної реалізації запланованих реформ та привертання інвестицій.

Що відбуватиметься з інфляцією в Україні


На початку 2024 року очікується стабільність інфляції, проте в другому півріччі вона помірно зросте, а наприкінці року досягне 8,6%. Причиною цього стане вичерпання позитивного впливу погодних умов на врожайність та збільшення витрат бізнесу, зокрема на оплату праці.

Зниження безпекових ризиків у 2025 році обіцяє сповільнення інфляції до 5,8% і повернення до цільового рівня 5% у 2026 році. Прогноз передбачає, що сприятимуть цьому зменшення зовнішнього інфляційного тиску та раціональна монетарна політика НБУ.

Зазначається, що для збереження помірної інфляції у 2024 році та подальшого приведення її до цілі, Національний банк України буде продовжувати спрямовувати монетарну політику на підтримку стабільності курсу гривні. Одним із важливих завдань залишається захист привабливості гривневих інструментів, забезпечуючи стабільні процентні ставки за гривневими депозитами та захист від інфляційного знецінення.

Раніше ми повідомляли, що НБУ оприлюднив рішення по обліковій ставці вперше у 2024 році. Також пропонуємо дізнатися, що відбуватиметься із зарплатами українців у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.