UA RU

На полях України розцвітає життя: які весняні польові роботи вже встигли зробити

Експерти запевняють, що в цілому посівні площі під ярими культурами можуть скоротитися на 0,5 млн га

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Аграрії вже засіяли певну площу

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні стартували весняні польові роботи, які наразі тривають не дивлячись на війну та всі перешкоди, які зʼявились на шляху аграрії. Ба більше, експерти запевняють, що прогнози цілком позитивні.

Про це розповів голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За останні дні лютого аграрії засіяли перші 22,3 тис. га ячменем, горохом та пшеницею. Сталося це у кількох областях України:

Чого очікувати у 2024 році

За опитуванням Мінагрополітики, в цілому посівні площі під ярими культурами можуть скоротитися на 0,5 млн га. Тобто, на -3,7%, ніж це було у минулому сезоні. Але разом з цим 70% опитаних планують збільшити площі під соєю, а саме на 21%, ніж у 2023 році.

Також можуть зрости й площі під:

Гірші очікування лише стосовно посівних площ під кукурудзою, які можуть показати результат -9% та щодо соняшнику.

Можна помітити й стримані прогнози експертів Українського клубу аграрного бізнесу.

"При оптимістичному сценарії посівні площі зменшаться на 3% – до 18,6 млн га. Під зерновими – скоротяться на 3% до 10,2 млн га, а під олійними – збільшаться на 1% до 8,4 млн га. При песимістичному сценарії посівні площі під зерновими та олійними зменшаться на 17% – до 16 млн га. Під зерновими – на 17%, до 9,1 млн га, під олійними – на 16% до 6,9 млн га", – йдеться в повідомленні.

Залежно від посівних площ та урожайності варто очікувати на скорочення валового збору зернових та олійних культур – на 15-20%. Однак воно ніяк не загрожує продовольчій безпеці України.

"Звісно, сезон, як і попередні, буде непростим. Війна триває, виклики залишаються традиційними – доступ до фінансових ресурсів, насіння, паливо, техніка. Розраховуємо, що легше буде з логістикою, адже лютому Україна вийшла на рекордний обсяг експорту через порти Великої Одеси", – каже експерт.

Саме тоді з 8 млн тонн відвантаженої продукції – 5,2 млн тонн є аграрною. Ба більше, на вході у чорноморські гавані ще понад сотня суден, готових вивезти більше ніж 3 млн тонн продукції.

Чи загрожує Україні дефіцит пального через активну роботу аграріїв

Ми вже розповідали про те, що ринок пального був готовий до даного періоду, а тому людям не варто очікувати проблем з пальним, а саме з дизелем, який є досить затребуваний протягом цього часу. Тобто, сировина буде у повному обсязі. Більше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми писали, які зміни відбулись на світовому ринку пшениці за останні два роки, а також що Європейська комісія планує запровадити специфічні гарантії для експорту агропродукції з України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі