Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Експорт українського зерна знову під питанням? Яке рішення хочуть ухвалити в ЄС

Наразі не всі країни ЄС готові надати повний доступ до своїх ринків для української агропродукції

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

ЄС хоче запровадити специфічні гарантії для експорту українського зерна

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Європейська комісія планує запровадити специфічні гарантії для експорту агропродукції з України. Таким чином може розв'язатися питання захисту польського та інших ринків сільськогосподарської продукції від українського зерна.

Про це пише видання Financial Times.

Специфічні гарантії передбачають контроль Брюсселем припливу сільськогосподарської продукції з України у разі, якщо це загрожуватиме зниженню цін на ринку Польщі та інших країнах ЄС.

"Такі специфічні для кожної країни гарантії безпеки планують запровадити, коли Україна отримає повний доступ на ринки країн ЄС. Наразі Польща та Угорщина в односторонньому порядку блокують свої ринки", – зазначив комісар з питань торгівлі ЄК Валдіс Домбровскіс.

За його словами, регіональний вплив від експорту української сільськогосподарської продукції наразі розподілений дуже нерівномірно. Однак відчувають його найближчі сусідні країни, при цьому для ринку ЄС в цілому цей вплив не створює значних перешкод.

"Ембарго з боку Польщі триватиме до червня 2025 року. Пропозиції щодо гарантій захисту спершу має ухвалити Європейський парламент та більшість країн-членів ЄС, лише потім, по завершенню ембарго, торговельний бар'єр можна буде зняти за новими умовами", – додав Валдіс Домбровскіс.

Країни ЄС виступили за введення імпортного мита на українське зерно

Представники Міністерств сільського господарства деяких країн ЄС об'єдналися та висунули вимогу до Європейської комісії про введення імпортного мита на українське зерно через "недобросовісну конкуренцію".

Йдеться про такі європейські країни:

  • Угорщина;
  • Болгарія;
  • Польща;
  • Румунія;
  • Словаччина.

Представники цих країн вважають, що українська агропродукція "виштовхує" європейських фермерів з їхніх традиційних експортних ринків. Тому вони звернулися до Єврокомісії та закликали терміново вжити певних заходів.

До того ж в листі до Європейської комісії міністри зазначили, що їхні фермери зазнали значних збитків після того, як ЄС призупинив імпортні квоти та мита на зерно з України.

Раніше ми розповідали, що аграрії продають зернові за новими правилами. Також ми писали, як продавалися зернові культури протягом 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.