Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нові горизонти для українських аграріїв: чому у 2024 році збільшаться площі під сою

Розповідаємо, чому у 2024 році збільшаться площі під посіви сої в Україні та що викликало інтерес в аграріїв до цієї культури

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Соя набирає популярності серед агрокультур в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Соя займає провідні позиції серед бобових і олійних культур, та виступає основою для багатьох харчових продуктів. Завдяки високому вмісту білка і цінних елементів вона є доступною альтернативою м'ясу та молочним продуктам.

Про те, чому у 2024 році в Україні збільшаться площі, які будуть відведені під цю культуру, розповів директор департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець.

В Україні спостерігається зростання зацікавленості у вирощуванні сої, що призводить до потреби у збільшенні обсягів її виробництва. Це вимагає розробки та впровадження нових сортів сої, які були б більш продуктивні, адаптовані до екстремальних умов навколишнього середовища і підходили б для інтенсивних методів вирощування.

Особливу увагу приділяють розробці ранньостиглих сортів, які дозволяють значно розширити географію вирощування сої, зробивши її доступною для аграріїв майже у всіх областях країни. У 2024 році очікується збільшення площ під соєю, на що вплинуть два основні чинники:

  • висока вартість добрив;
  • сприятливе співвідношення витрат на вирощування до ціни продукції.

"В Україні є попит на цю зернобобову культуру, і для експорту вона також доволі цікава. На сьогодні немає різниці у вартості класичної чи некласичної сої. Її закупівельна ціна всередині України стартувала на середину лютого, залежно від регіону, від 16 500 грн/т до 17 200 грн/т, але це з доставкою на місце переробки, та 18 200 —18 300 грн/т в порту", — зазначає експерт.

Олександр Мигловець зазначає, що передбачити точне збільшення площ під сою складно, проте серед замовників Ukravit спостерігається зміна інтересів від кукурудзи до сої. Що стосується тенденцій у вирощувані, то протягом трьох останніх сезонів ситуація залишається незмінною:

  • великі агрофірми дотримуються передових технологій і досягають високих урожаїв;
  • малі господарства — скорочують використання азотних добрив для інших культур та/або взагалі припиняють, або знижують застосування фосфорно-калійних добрив;
  • все більше господарств обирають для вирощування нетипові сорти сої.

Що буде з вартістю вирощування сої в Україні

Мигловець переконаний, що не очікується підвищення витрат на вирощування сої. Він аргументує це тим, що в разі збільшення цін на мінеральні добрива, фермери просто скоригують кількість їх використання, а ціни на засоби захисту рослин вже демонструють тенденцію до зниження.

Цього року вартість системи захисту буде нижчою порівняно з останніми двома роками, бо на багатьох ринках спостерігається зниження цін на активні інгредієнти. Вже зараз видно, що ціни на продукцію Ukravit нижчі, ніж ті, що були зафіксовані в сезоні 2023 року.

Раніше ми писали, які зміни відбулись на світовому ринку пшениці за останні два роки, а також що Європейська комісія планує запровадити специфічні гарантії для експорту агропродукції з України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.