Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ціни на пшеницю прямують донизу: що вплинуло на стабілізацію ринку

Розповідаємо, які зміни відбулись на світовому ринку пшениці за останні два роки та що сприяло його відновленню

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вплив українського експорту на глобальний ринок пшениці

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Профільні аналітики відмічають стабілізацію світового ринку пшениці після двох років війни в Україні. Експерти, які знайомі з ситуацією на зерновому ринку, виділяють декілька факторів, які цьому сприяли, зокрема збільшення обсягів постачання з України та Росії.

Про такі результати аналізу ринку повідомляє DatamarNews.

Алефа Діас, аналітик зернового ринку та макроекономіки з Hedgepoint Global Markets, вважає, що стабілізація ситуації відбулася завдяки декільком чинникам, серед яких ключову роль відіграло зростання обсягів постачання пшениці з Росії та України.

Спеціаліст підкреслив, що з 2021/22 МР Росія щороку виробляє більш як 90 мільйонів тонн пшениці, а прогнози на маркетинговий рік 2024/25 показують можливий урожай майже у 94 мільйони тонн. Водночас протягом цього часу країна-агресор суттєво наростила обсяги експорту і, за оцінками, може поставити на ринок до 50 мільйонів тонн пшениці в цьому сезоні.

Як експорт української пшениці вплинув на світовий ринок

На думку експертів, ще одним фактором, який сприяє падінню цін — є активний експорт Українського збіжжя через чорноморські порти. Окрім цього, значний обсяг пшениці та інших зернових культур також вивозиться через порти на Дунаї.

"Другий фактор – це показники врожаю пшениці в Україні. Площі під пшеницю зменшилися з 7,4 млн га (останній сезон перед війною) до 5,1 млн га у 2023/24 МР. Попри зменшення площ, урожайність побила рекорд у цьому сезоні, досягнувши 4,6 т/га, що значно перевищує 3,8 т/га попереднього МР. Україні вдалося підвищити продуктивність навіть із меншою кількістю добрив, оскільки погода була надзвичайно сприятливою для посівів", — зазначає Алефа Діас.

Враховуючи покращення умов експорту, Міністерство сільського господарства США (USDA) збільшило свій прогноз щодо експорту пшениці з України на 2023/24 маркетинговий рік до 15 мільйонів тонн, що на 7,1% вище за попередню оцінку в січні.

Що відбувається на світових ринках добрив

Ринок добрив також повернувся до певного ступеня нормальності через два роки після початку конфлікту. Коли війна розпочалася, ціни зросли на 200%, за даними StoneX. Крім того, що Росія є великим виробником цих ресурсів, конфлікт вплинув на їх потік на ринки, такі як Бразилія, які залежать від них.

За словами аналітиків, з ростом цін спостерігалося "знищення попиту", за винятком Індії та Китаю, споживання добрив знизилося, що сприяло зниженню вартості на них. Окрім того, нормалізація пропозиції у 2023 році також відіграла важливу роль у повернені ціни до рівнів, які спостерігалися до початку війни.

Раніше ми писали, як змінилась вартість та об'єми продажу землі в Україні за підсумками 2023 року, а також що відбувається на ринку нерухомості в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.