UA RU

В Україні змінилися правила виходу на пенсію: хто зможе отримати виплати у 2024 році

Розповідаємо, які умови виходу на пенсію за віком в Україні та які документи для цього потрібно надати Пенсійному фонду

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вимоги до страхового стажу змінились

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Право на призначення пенсії за віком мають громадяни, які досягли необхідного віку та мають достатню кількість страхового стажу. Призначення пенсії за віком визначено статтею 26 Закону України № 1058-IV "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003.

Про те, які умови виходу на пенсію у 2024 році, повідомило Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Призначення пенсії за віком громадянам України відбувається залежно від набутого страхового стажу при досягненні передбаченого законом віку — 60, 63 або 65 років. Однак, кожного року, вимоги до страхового стажу, який дає право виходу на пенсію в 60 років, посилюються та становитиме 25 років у 2028 році.

Вийти на пенсію за віком цього року зможуть українці, які мають:

Всі необхідні документи та заяву про призначення пенсії за віком можна подати онлайн на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України або особисто, звернувшись до будь-якого сервісного центру органів ПФУ незалежно від місця перебування, проживання чи реєстрації.

Які документи потрібні для оформлення пенсії

Окрім заяви, громадянам потрібно зібрати та передати Пенсійному фонду такі документи:

"Пенсія за віком призначається за зверненням особи з дня, наступного за днем досягнення нею пенсійного віку, якщо звернення відбулося не пізніше трьох місяців з дня настання такого віку", — нагадали в Пенсійному фонді.

Автоматично пенсію за віком може бути призначено тим громадянам, про яких у реєстрі застрахованих осіб зафіксовано інформацію про необхідний стаж, набутий до 2004 року.

Раніше ми писали, що робити українцям, які досягли пенсійного віку, але не мають достатньої кількості страхового стажу, а також які виплати отримуватимуть українці, які отримали інвалідність унаслідок катастрофи на ЧАЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі