Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці можуть отримати додатковий страховий стаж: як це вплине на пенсію

Розповідаємо, що робити українцям, які досягли пенсійного віку, але не мають достатньої кількості страхового стажу для виходу на пенсію

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як докупити необхідні роки стажу для виходу на пенсію

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вимоги до страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію, в Україні зростають щороку. Відповідно у 2028 році в 60 українці зможуть вийти на пенсію при умові наявності 35 років стажу.

Про те, що робити громадянам, у яких не вистачає страхового стажу для виходу на пенсію, розповіли в Пенсійному фонді.

Страховий стаж – це період трудової діяльності, упродовж якого працівник підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню та за який було сплачено страхові внески у сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Мінімальний розмір такого внеску складає 22% від мінімальної заробітної плати. При цьому, якщо зарплата працівника менша за мінімально встановлену законом, роботодавець повинен донарахувати ЄСВ до його мінімального страхового внеску.

Страховий стаж та своєчасна сплата ЄСВ гарантує працівнику:

  • пенсію;
  • підтримку в разі нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання;
  • оплату листків непрацездатності;
  • допомогу на випадок безробіття.

"Право не сплачувати ЄСВ під час воєнного стану не передбачає зарахування відповідних періодів роботи до страхового стажу. До страхового стажу зараховуються тільки ті періоди трудової діяльності, за які повністю сплачені страхові внески", — наголошують в Пенсійному фонді.

Що робити, якщо не вистачає страхового стажу для виходу на пенсію

Якщо людина не має достатньої кількості стажу для виходу на пенсію, його можна докупити. Для цього потрібно укласти відповідний договір з Пенсійним фондом України. Це можна зробити онлайн через вебпортал електронних послуг, а підписати його можна за допомогою:

  • Дія Підпису;
  • кваліфікованого електронного підпису;
  • системи GOV.ID.

Варто зазначити, що страхові внески можна вносити не лише за себе, а й за інших осіб, але при умові:

  • відсутності у них пенсійного статусу;
  • що вони зареєстровані в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування (РЗО).

Перевірити свої сплачені страхові внески, нараховану зарплату та страховий стаж можна на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Раніше ми писали, як громадяни України, які досягнули пенсійного віку можуть оформити пенсію дистанційно, а також як змінились виплати пенсіонерам, які продовжують працювати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.