Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Відвідувати ПФУ не обов'язково: як українцям дистанційно оформити пенсію

Розповідаємо, як громадяни України, які досягнули пенсійного віку можуть оформити пенсію дистанційно

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Оформити пенсію можна навіть за кордоном

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зараз багато громадян України перебувають за кордоном через військові дії. Українці, які виїхали з країни та набули пенсійного віку можуть оформити виплати дистанційно, через портал електронних послуг Пенсійного фонду України. Таку ж можливість мають і громадяни, які перебувають на території країни, але вважають електронні сервіси більш зручними.

Про те, як дистанційно оформити пенсійні виплати, розповіли в Міністерстві соціальної політики.

Для призначення пенсії, без особистого відвідування державних установ, громадянам потрібно перейти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду та обрати вкладку "Заява про призначення пенсії".

Після ознайомлення з інформацією, яка з`явиться на екрані, потрібно натиснути на посилання "Вхід". Для входу в особистий кабінет вам необхідно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП). Якщо ви його не маєте, швидко отримати КЕП можна онлайн, при чому цілком безплатно.

Як оформити пенсію через портал електронних послуг ПФУ

Після того як ви авторизувались на вебпорталі за допомогою кваліфікованого електронного підпису, необхідно виконати такі дії:

  • у розділі "Щодо пенсійного забезпечення" оберіть вкладку "Заява на призначення пенсії";
  • дайте згоду на дистанційне інформування, обравши спосіб отримання повідомлень про опрацювання Вашої заяви;
  • натисніть "Продовжити" та оберіть вид пенсії, наприклад – "Пенсія за віком";
  • дайте відповіді на питання анкети-опитування для заповнення звернення та надайте згоду на передачу й обробку своїх персональних даних (поставте позначку);
  • прикріпіть скан-копії необхідних документів, підготовлених згідно з вимогами щодо сканованих копій документів за наведеним перед формуванням заяви переліком.

Після всіх цих кроків на екрані з'явиться повна форма заяви про призначення, яку за необхідності можна відредагувати. Якщо змін вносити не потрібно, заява підписується за допомогою кваліфікованого електронного підпису та відправляється до Пенсійного фонду. Для цього потрібно натиснути на кнопку "Підписати та відправити до ПФУ". Після того як заяву буде опрацьовано, ви отримаєте інформацію про стан обробки та відповідне рішення.

Раніше ми писали, на скільки проіндексують виплати українським пенсіонерам цього року, а також які доплати до пенсії від ООН можуть отримати українці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.