Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсія понад 13 тис. грн: хто з українців отримує такі виплати

Розповідаємо, які виплати отримуватимуть українці, які отримали інвалідність унаслідок Чорнобильської катастрофи

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Виплати чорнобильцям в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українські пенсіонери можуть розраховувати на пенсійні виплати понад 13 тис. гривень у 2024 році. Такий розмір пенсій пов'язаний з індивідуальною системою розрахунку виплат для певних категорій громадян.

Про те, хто може претендувати на пенсії понад 13 тисяч гривень, повідомили на сайті "На Пенсії".

Такі виплати будуть виплачувати громадянам України, які отримали інвалідність унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Річ у тім, що цивільним особам, які постраждали від аварії та її ліквідаторам передбачено два види пенсійних виплат — державна та додаткова, а вони своєю чергою коригуються відповідно до заробітної плати.

Українцям, які не займалися ліквідацією, але постраждали від забруднення території, пенсійний вік зменшують від 1 до 13 років, але страховий стаж таких осіб не може бути меншим ніж 15 років.

Які виплати отримують чорнобильці в Україні

Залежно від групи інвалідності, ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС можуть розраховувати на такі виплати:

  • 8 025,73 грн — для III групи;
  • 10 700,97 грн — для II групи;
  • 13 376,21 грн — для I групи.

Пенсійні виплати по інвалідності чорнобильцям, залежно від групи, не можуть бути меншими ніж:

  • 5 048,95 грн — для III групи;
  • 6 549,98 грн — для II групи;
  • 8 187,48 грн — для I групи.

Який розмір пенсійних виплат призначають при втраті годувальника-чорнобильця

На виплати у зв’язку з втратою годувальника, який отримував пенсію для чорнобильців, можуть розраховувати непрацездатні члени його родини. Розмір такої пенсії залежить від заробітку, отриманого ліквідатором у період роботи на ЧАЕС у 1986-1990 роках або розраховується виходячи із 5-кратного розміру зарплати, яку розраховують за формулою.

Раніше ми писали, які пенсійні виплати отримують чорнобильці з інвалідністю II групи в Україні, а також як громадяни України, які досягнули пенсійного віку можуть оформити пенсію дистанційно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.