UA RU

В Україні змінився розмір страхових виплат: скільки отримуватимуть українці у 2024 році

Розповідаємо, який розмір страхових виплат передбачено законодавством України у 2024 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Виплати при втраті працездатності

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розмір страхових виплат в Україні змінився з 1 січня 2024 року, при чому це стосується як мінімального, так і максимального платежу.

Про те, як змінились страхові виплати для українців у новому році, повідомили в Пенсійному фонді України.

У відомстві нагадали, що нарахування щомісячних страхових виплат, призначених у січні 2024 року, буде проведено в лютому цього року.

"Згідно зі статтею 36 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" сума щомісячної страхової виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати працездатності (у відсотках) та виходячи із середньомісячної заробітної плати, яку людина одержувала до ушкодження здоров’я", — йдеться у повідомленні.

Який розмір страхових виплат буде у 2024 році

В Пенсійному фонді повідомили, що для потерпілих, які отримають право на ці виплати після 1 січня 2024 року вони складатимуть:

Як подати документи для отримання страхових виплат

Відповідну заяву та решту необхідних документів для призначення, перерахування, продовження та здійснення страхових виплат і соціальних послуг можна подати:

Варто зазначити, що територіальні органи Пенсійного фонду ухвалюють рішення у справах про страхові виплати протягом 10 календарних днів, без урахування дня, коли було подано заяву та решту документів.

Чи проведуть заплановану індексацію пенсій у 2024 році

У березні цього року було заплановано привести масштабну індексацію всіх пенсійних виплат, однак уряд може скасувати відповідне рішення.

"Хочу заспокоїти пенсіонерів, які отримують пенсію за віком, тому що частина пенсійних доходів і надходжень, які розподіляються Пенсійним фондом, — це наші внутрішні надходження, які забезпечуються українськими платниками, зокрема нашими військовими", — запевнила міністр соцполітики України Оксана Жолнович.

За її словами, оскільки українські платники податків сплачують ЄСВ, ПФУ стабільно тримається на українських коштах, а тому, навіть якщо запланована на березень індексація не відбудеться, проблем з базовою пенсією бути не повинно.

Раніше ми писали, як змінився розмір аліментів у 2024 році, а також які виплати отримуватимуть військові у цьому році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі