Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Неприємності чекають вже з 1 січня: кому з українців скоротять виплати у 2024 році

Розповідаємо, на які зміни зважився уряд та кого торкнуться нововведення вже у перший день 2024 року

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні скоротять держслужбовців та зменшать їм зарплати

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українські державні службовці по-новому отримуватимуть зарплати з наступного року. Крім того, на них чекає скорочення.

Відповідні рішення ухвалив Кабінет міністрів України на засіданні 29 грудня.

Зазначається, що зміни дозволять заощадити майже 8 мільярдів бюджетних гривень, що дуже важливо в умовах повномасштабної війни, адже збережені кошти віддадуть сектору безпеки та оборони.

Що зміниться з 1 січня

Як пояснив очільник Кабінету міністрів України державні службовці отримуватимуть менші зарплати та премії. Оплата праці відбуватиметься на підставі кваліфікації та грейдів.

"Затверджуємо документ про нову систему оплати праці на основі кваліфікації посад та грейдів. Тепер 70% зарплати держслужбовця складатиме оклад, і лише 30% премії. І це лише перший етап", — сказав прем'єр-міністр.

До того ж у січні відбудеться скорочення кількості вакансій державної служби. Так, скорочення торкнеться близько 20 тисяч робочих місць.

Водночас уряд вніс зміни до постанов від №391 та №928. Вони передбачають, що у громадян, які працюють в умовах інтенсивних обстрілів на територіях, де ведуться активні бойові дії, зростуть зарплати. Очікується, що у таких працівників розмір надбавки зросте удвічі.

"Посадові оклади визначати з урахуванням коефіцієнта 3 у розрахунку на місяць дням, коли відбувалися обстріли", — зазначається у документі.

Як змінюватимуться зарплати українців

В уряді прогнозують, що середньомісячні зарплати населення зростатимуть найближчі три роки. Так, показник середньої зарплати українців у 2024 та 2026 році буде наступним:

  • 21,8 тисячі гривень у 2024 році;
  • понад 30 тисяч гривень до 2026 року.

Враховуючи інфляцію, згідно з прогнозами уряду, середньомісячні зарплати підвищуватимуться таким чином:

  • 2024 року очікується зростання на 8,5%;
  • 2025 року прогнозується збільшення на 8,9%;
  • до 2026 року планується подальше зростання на 9,1%.

Водночас мінімальна зарплата українців зросте вдвічі наступного року. Зростання відбуватиметься поетапно: 1 січня та 1 квітня.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, скільки українців отримують зарплати у понад 200 тисяч гривень.Також ми писали, хто з українців може розраховувати на 13-ту зарплату.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.