Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Індексація пенсій в Україні: чи будуть збільшувати виплати у 2024 році

Розповідаємо, чому індексація пенсійних виплат, яка запланована на березень наступного року, може не відбутись

Фото: УНІАН, Telegram/Оксана Жолнович. Колаж: Pro Гроші

Збільшення пенсій під питанням

Фото: УНІАН, Telegram/Оксана Жолнович. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році в Україні зростуть більшість соціальних виплат, деякі вже у січні, а індексацію пенсій планують провести в березні наступного року. Але уряд може скасувати заплановане збільшення пенсійних виплат.

Про те, чому індексацію пенсій можуть не провести за графіком, повідомила міністр соцполітики України Оксана Жолнович в ефірі національного телемарафону.

За словами міністра, запланована на березень наступного року глобальна індексація пенсій може не відбутись, але водночас, проблем з базовою пенсією бути не повинно.

"Хочу заспокоїти пенсіонерів, які отримують пенсію за віком, тому що частина пенсійних доходів і надходжень, які розподіляються Пенсійним фондом, — це наші внутрішні надходження, які забезпечуються українськими платниками, зокрема нашими військовими", — запевнила Жолнович.

За її словами, оскільки українські платники податків сплачують ЄСВ — наш Пенсійний фонд стабільно тримається на українських коштах.

Як залежить виплата пенсій в Україні від міжнародної підтримки

За словами міністра Соціальної політики України, проблем з виплатами пенсій виникнути не повинно. У випадку відсутності міжнародної фінансової допомоги, заплановану індексацію в наступному році можуть не провести, але базова пенсія буде виплачена.

"Я думаю, що ми зможемо впоратися з цими викликами. Я б не хотіла наразі передчасно лякати пенсіонерів, що вони не отримають відповідно до закону свої пенсії та підвищення на рівень інфляції, які передбачені. Поки що ми готові їх робити", — запевнила Оксана Жолнович.

Що буде з виплатами ВПО та малозабезпеченим особам

Також варто зазначити, що виплати малозабезпеченим особам, ВПО та іншим категоріям забезпечуються завдяки фінансуванню з боку міжнародних партнерів. Мінсоцполітики вдалось досягнути домовленостей зі Світовим банком про допомогу на суму близько 2 млрд доларів. Цієї суми буде достатньо для того, щоб покрити витрати на базові соціальні потреби в перші місяці наступного року.

Раніше ми писали, як військові можуть вийти на пенсію та які види виплат можуть бути їм призначенні, а також чому в наступному році збільшиться розмір більшості соціальних виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.