UA RU

Вимоги до стажу змінились: що треба знати про пенсії у 2024 році

Розповідаємо, коли українці можуть звернутись по призначення пенсії та які умови виходу на відпочинок у 2024 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Умови виходу на пенсію у 2024 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть вийти на пенсію після досягнення 60 років, та якщо їх страховий стаж складає щонайменше 30 років. При цьому, до 2028 року вимоги до стажу будуть змінюватись.

Про те, як українці будуть виходити на пенсію у наступному році, повідомили в Міністерстві соціальної політики України.

Слід розуміти, що страховий стаж — це не період роботи громадянина, а час протягом якого, роботодавець сплачував за людину внески до Пенсійного фонду. В цьому питанні важливу роль також має і сума відрахувань.

Слід також зазначити, що до 1 січня 2004 року до страхового стажу також включаються періоди трудової діяльності, такі як військова служба або робота. Відповідно до закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", для виходу на пенсію у 2024 році особа повинна відповідати таким критеріям:

Коли громадяни України можуть звернутись по призначення пенсії

В Пенсійному фонді запевнили, що українці можуть звернутись по призначення пенсії в будь-який час, навіть в період воєнного стану, при умові досягнення пенсійного віку. Проте бажано звернутись по призначення таких виплат протягом трьох місяців з моменту досягнення ними пенсійного віку. В такому разі, пенсія буде нараховуватись з наступного дня після настання пенсійного віку.

"Таким чином, якщо ви подаєте заяву до закінчення трьох місяців після досягнення 60 років, пенсія буде призначена з наступного дня після дня народження", – зауважили в Пенсійному фонді.

Якщо звернутись пізніше зазначеного періоду, пенсія буде нараховуватись з моменту відповідного звернення, а ви втратите частину виплат.

Чому інколи пенсію можуть призначити лише через суд

Для призначення пенсії українці повинні надати оригінали своїх документів, навіть якщо вони мають завірені сканкопії їм доведеться звернутися до суду для підтвердження періодів стажу трудової діяльності.

"Документи про стаж (зокрема, трудова книжка), вік та заробітну плату для призначення пенсії подаються тільки в оригіналах (пункт 2.23. Постанови правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 "Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування")", — йдеться у повідомленні Пенсійного фонду.

У відомстві також закликали українців, для уникнення негативних наслідків втрати паперової трудової книжки та інших документів про трудову діяльність, завантажувати їх на вебпортал Пенсійного фонду.

Раніше ми писали, як отримати пенсію громадянам, які перебувають за кордоном та втратили трудову книжку, а також як рахують страховий стаж тим, хто працює за межами України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі