Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсія через суд: чому українцям можуть відмовити в виплатах

Розповідаємо, чому інколи українцям потрібно звертатись до суду для призначення пенсійних виплат

Фото: УНІАН, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Трудовий стаж потрібно підтвердити через суд

Фото: УНІАН, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, які досягли необхідного віку та мають достатньо трудового стажу отримують право на призначення пенсії. Однак, в деяких випадках, виплати можуть призначити лише за рішенням суду.

Про те, чому потрібно звертатись до суду для призначення пенсії, повідомили в Пенсійному фонді України.

Навіть якщо громадянин має нотаріально завірені копії всіх документів, йому можуть відмовити в призначенні пенсійних виплат. Річ у тому, що документи про вік, трудовий стаж(зокрема, трудова книжка) та розмір заробітної платні подаються до Пенсійного фонду тільки в оригіналах.

Перелік документів та порядок їх подання для призначення пенсії урегульовано пунктом 2.23. Постанови правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 "Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій" відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

"У випадку відсутності оригіналів документів варто звернутися до суду для підтвердження періодів стажу трудової діяльності", — йдеться в повідомленні Пенсійного фонду.

Також у відомстві закликали завантажувати скан-копії документів на вебпортал Пенсійного фонду України. Такі дії допоможуть уникнути можливих ризиків і негативних наслідків втрати паперової трудової книжки та інших документів про трудову діяльність.

Чому українці можуть залишитись без пенсійних виплат

Якщо громадянин після призначення пенсії виходить на роботу, йому потрібно повідомити про це Пенсійний фонд. При цьому можуть бути такі сценарії:

  • якщо пенсіонер влаштувався на роботу, яка не надає права на пільгову пенсію, він продовжуватиме отримувати пенсію та зарплату;
  • якщо українець вийшов на пенсію за вислугою років і повернувся на ту саму роботу, яка дозволила йому зробити це, то він втратить пенсійні виплати. У цьому разі гроші не будуть виплачуватися доти, поки пенсіонер не звільниться з цієї роботи.

Слід пам'ятати, що при кожному працевлаштуванні змінюється порядок нарахування пенсій. Відповідно до законодавства України, пенсіонери повинні повідомляти про звільнення з роботи або про працевлаштування в 10 денний період. Якщо не повідомити про ці зміни або зробити це не вчасно, пенсійні виплати можуть бути призупинені або з пенсії можуть бути вирахувані переплати.

Раніше ми писали, які документи потрібні для призначення пенсії військовому, а також як українцям отримати пенсію на окупованих територіях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.