Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсія навіть за кордоном? Як українці можуть вийти на відпочинок

Розповідаємо, як отримати пенсію громадянам, які перебувають за кордоном та втратили трудову книжку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як українцям вийти на пенсію за кордоном

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після досягнення певного віку та відпрацювавши необхідну кількість років громадяни України можуть вийти на пенсію. У 2023 році для того, щоб отримувати пенсію в 60 років потрібно мати щонайменше 30 років стажу.

Про те, як отримати пенсію громадянам, які перебувають за кордоном та втратили трудову книжку, розповідає сайт НаПенсії.

Варто розуміти, що з 1 січня 2004 року для підтвердження кількості стажу є дані про сплату страхових внесків, а не трудова. Для громадян, які перебувають за кордоном та з якихось причин втратили трудову книжку можуть виникнути такі труднощі:

  • неможливість призначення пенсії, якщо не підтвердити достатню кількість стажу;
  • для осіб, які перебувають за межами України, право на призначення пенсійних виплат взагалі ставиться під сумнів.

Призначення пенсії за віком, у 2023 році, можливе при умові, якщо громадянину виповнилось 60 та він має мінімум 30 років стажу. Якщо українцю 63 і він хоче вийти на пенсію у цьому році, потрібно мати не менше 20 років стажу, а у 65 потрібно підтвердити хоча б 15 років стажу.

Однак інколи буває так, що людина не має достатньо страхового стажу навіть у 65 років, можна звернутись по призначення державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію. Така підтримка надається громадянам при умові, коли вони не мають інших засобів існування.

Як підтвердити свій стаж

З 2004 року основним критерієм для підтвердження стажу — є дані про сплату страхових внесків. Відповідно, якщо людина працювала офіційно і вносила зі своєї зарплатні відрахування до Пенсійного фонду, то стаж за весь період роботи з 1 січня 2004 року зарахують на підставі даних так званого персоніфікованого обліку. Така дані можна переглянути:

  • в застосунку "Дія" (довідки форми ОК-5, ОК-7);
  • в особистому кабінеті на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Але, у багатьох випадках для призначення пенсії даних, які містяться в державному реєстрі застрахованих осіб з 2004 року, може бути не достатньо. Тому, при умові втрати трудової, стаж за більш ранні період треба підтверджувати архівними документами або довідками з місця роботи. Також, до загального стажу з 2004 року зараховують службу в армії на підставі диплома та військового квитка.

Для того, щоб подати заяву на призначення пенсії, громадянам, які перебувають за кордоном, можна через згаданий портал електронних послуг ПФУ, або через застосунок "Дія". А також, на час дії воєнного стану та трьох місяців після його завершення, заяву на призначення пенсії та решту документів з-за кордону можна надіслати поштою. Така можливість є у громадян, які отримали статус біженця або тимчасовий захист за кордоном.

Однак, тим хто виїхав за кордон на постійне місце проживання — українська пенсія не виплачується. Виключенням можуть бути в тих країнах, з якими Україна підписала спеціальну угоду щодо співпраці у сфері пенсійного забезпечення.

Раніше ми писали, кому Кабмін збільшив максимальний розмір пенсій у 2023 році, а також як пенсіонери на окупованих територіях можуть отримати свої виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.